Ministerul Sănătăţii a anunţat joi că a repartizat spitalelor din România fiolele de anticorpi monoclonali neutralizanţi pentru SARS-CoV-2, pe care ţara noastră le-a primit din partea Italiei. O parte dintre aceşti anticorpi ajung în spitalele din Bihor care tratează şi pacienţi Covid: Spitalul Judeţean, Spitalul Municipal Oradea, Spitalul Pelican, Spitalul din Beiuş, Spitalul din Marghita.

Anticorpii monoclonali sunt proteine produse în laborator care imită capacitatea sistemului imunitar de a combate noul coronavirus. Aceştia se fixează de proteina virală de suprafaţă (Spike) şi blochează astfel capacitatea virusului de a se fixa de celulele umane. "Asemenea altor medicaţii antivirale, eficienţa anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cât mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile, când de multe ori replicarea virală a diminuat semnificativ şi începe producerea de anticorpi specifici de către pacient", transmite Ministerul Sănătăţii.

În total 5.206 fiole de anticorpi monoclonali ajung în 134 de unităţi sanitare din România, pentru tratarea a 2.603 pacienţi. "Repartizarea s-a realizat în conformitate cu deciziile comisiei de boli infecţioase şi a ţinut cont de rata de infectare la mia de locuitori din localitate, numărul de pacienţi internaţi şi cel al personalului medical specializat pentru administrare, disponibil în unităţile sanitare", se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii.

Criteriile de administrare ale acestui medicament au fost stabilite tot de către specialiştii comisiei de boli infecţioase a Ministerului Sănătăţii.

Conform unui tabel făcut public de minister, 24 de fiole ajung la Spitalul Municipal din Oradea, 8 fiole la Spitalul Judeţean din Oradea, 6 fiole la Spitalul Pelican din Oradea, 6 fiole la Spitalul Municipal Beiuş, respectiv 6 fiole la Spitalul Municipal Marghita. 

Cele 5206 fiole de anticorpi monoclonali reprezintă o donaţie a statului italian, făcută în semn de recunoştinţă a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care România l-a acordat în 2020, când a trimis echipe de medici şi asistenţi medicali care au lucrat în spitale din Brescia şi Lecco.

Repartiţia fiolelor de anticorpi monoclonali în spitalele din România: