Inaugurat în 2016 în cadrul Muzeului Oraşului Oradea, Muzeul de Fotografie înfiinţat de fotograful Ştefan Tóth este, oficial, al oraşului.

Artistul a donat Muzeului Oraşului Oradea toate exponatele din "Colecţia de Tehnică şi Artă Fotografică Ştefan Tóth István", estimate la o valoare totală de aproape 16.000 de euro. "Colecţia prezintă evoluţia fotografiei din municipiul nostru, de la apariţia primului fotograf Mezey Lajos, până la apariţia digitalului", se arată într-un comunicat transmis de Clubul FotoArt, condus de Tóth.

Contractul de donaţie, parafat de fotograf şi de directoarea Muzeului Oraşului Oradea, Angela Lupşea, cuprinde 142 de pagini cu exponate, iar valoarea totală a obiectelor a fost estimată la 74.603 lei (15.873 euro). Printre altele, colecţia cuprinde zeci de tipuri de aparate fotografice (de la cele cu corpul de lemn de epocă până la aparatul de fotografiat miniatură), aparate de mărit, printre care şi un aparat de circa 2 metri înălţime şi de o greutate de câteva zeci de kilograme, un studio de fotografiat profesional vechi de câteva decenii, dar şi peste 3.000 de cărţi, albume, cataloage, reviste foto din toate părţile lumii.  

"Fiind vorba de o colecţie unicat în România şi printre foarte puţinele din lume, în mod normal valoarea reală a acesteia trebuie înmulţită de 10 ori", a precizat artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP. "A fost foarte greu să mă despart de aceste exponate, unele primite cadou, majoritatea procurate cu bani grei, din bugetul familial, dar am făcut acest lucru pentru a îndeplini un mare vis, de a pune bazele în Oradea a unui Muzeu a Fotografie. Decizia am luat-o împreună cu soţia mea, care m-a susţinut permanent în cele peste patru decenii în preocupările mele din domeniul fotografiei", a mai spus fotograful.

În perioada următoare, colecţia va fi reorganizată, astfel încât să devină mai interactivă pentru publicul vizitator.