600.000 de euro în 12 ani - atât ar trebui să plătească un cetăţean dacă vrea să obţină gradul de general în rezervă sau în serviciul militar activ, dacă va dori, în condiţiile legii. Nu este încă o realitate, ci un simplu proiect de lege care prevede crearea unui fond de donaţii, bani cu care să fie achiziţionată aparatură de tehnică de luptă şi muniţie pentru armata română.

Planul iniţiatorului este simplu, scrie www.gandul.info. Sub pretextul că Armata nu are fonduri suficiente, deputatul PC Mircea Irimie vrea să încurajeze donaţiile. Iar cei care vor dona vor fi, bineînţeles, şi recompensaţi. Printre altele, donatorii vor putea primi, în funcţie de sumă dată, o scutire de taxe şi impozite, plus un grad militar.

Proiectul de lege are 32 de deputaţi şi senatori semnatari, însă aceştia susţin că nici măcar nu au văzut anexele care stabilesc beneficiile pentru donatorii privaţi. „Este o inepţie. Prostia asta să cumperi grade nici în ţări africane nu cred că există”, a declarat pentru Gândul deputatul Călin Potor, unul dintre cei 32 de semnatari. Practic, el susţine că a fost „păcălit”, alături de ceilalţi colegi, cu un proiect de lege bazat pe un principiu bun, acela de face rost de bani pentru Armată.

Beneficii ascunse în anexe

Cel puţin 5.000 de euro ar fi necesari pentru obţinerea unui grad militar, potrivit proiectului aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor. Dorind să facă rost de bani pentru ca Armata să poată cumpăra tehnică militară performantă, Mircea Irimie a propus crearea unui sistem de donaţii, iar cei care plătesc să fie şi răsplătiţi.

Deşi în iniţiativa legislativă nu sunt prevăzute beneficiile celor care donează, ele sunt ascunse în cele 203 pagini de anexe. Astfel, cine donează între 1.000 de euro şi 5.000 de euro într-un an, timp de cel puţin cinci ani, poate deveni subofiţer în rezervă, „cu obţiunea (n.r. - opţiunea) activării în serviciul militar activ, în condiţiile legii”, va primi o reducere de 4% pentru taxele şi impozitele din anul respectiv, plus o diplomă şi invitaţii la evenimentele Ministerului Apărării.

Cine scoate din buzunar între 5.000-10.000 de euro într-un an, pe durata a cel puţin şapte ani, primeşte gradul de ofiţer inferior în rezervă, plus o reducere de 8% din taxele ş impozitele respective. Pentru sume ceva mai mari, între 10.000 şi 50.000 de euro, bani achitaţi anual timp de nouă ani, atunci se oferă gradul de ofiţer superior.

Maximul pe care îl poate obţine un donator, dacă va plăti 50.000 de euro anual, timp de 12 ani, este gradul de general şi aceea şi reducere de 8% pentru taxe şi impozite.

De altfel, în proiectul de lege se precizează că, dacă ar fi adoptat, actul normativ ar fi valabil 12 ani.

(sursa: www.gandul.info)