Marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, Dorel Luca, a susţinut că a purtat nenumărate discuţii cu profesori, directori de şcoli şi părinţi din Bihor pe tema Legii educaţiei naţionale. "Toate discuţiile s-au învârtit în mare parte pe tema consiliului de administraţie al unităţilor de învăţământ, pe modul de finanţare şi pe acea clasă pregătitoare care nu se înţelegea că deşi intră în învăţământul primar, fizic rămâne în grădiniţă", a precizat Luca.

Privitor la faptul că fosta clasă de liceu a IX-a va trece la ciclul gimnazial, Luca a spus că a inventariat situaţia din Bihor pentru a vedea cum ar încăpea aceste clase în şcolile generale din mediul rural. "Am ajuns la concluzia că în 60% din şcoli ar încăpea şi ar funcţiona într-un schimb, restul urmând să funcţioneze în două schimburi sau să folosească acele clădiri pe care primarii le-au reabilitat fără să ţină cont că nu au populaţie şcolară şi care acum sunt nefolosite", a spus şeful IŞJ Bihor.

În concluzie, Luca s-a declarat convins că Legea educaţiei naţionale în forma propusă de ministrul Funeriu este "o lege bună, bine articulată, prevede exact atâta cât trebuie să prevadă o lege, fără să fie încărcată cu detalii care oricum sunt precizate în metodologii".

Dorel Luca a mai spus că IŞJ Bihor a avut aproximativ 15 propuneri de modificare a proiectului care s-a aflat în dezbatere publică şi că "s-a ţinut cont de toate".

Întrebat dacă Legea va fi adoptată de senatori şi deputaţi în formula actuală, Luca a opinat că "va trece în forma în care Parlamentul o va dezbate".