Direcția Națională Anticorupție a comunicat oficial, într-un răspuns adresat Comunității Declic, faptul că a început urmărirea penală in rem în dosarul înregistrat în urma unui denunţ făcut chiar de reprezentanţii Declic pe numele premierului Florin Cîțu și al fostei consiliere de stat Mioara Costin.

Deocamdată cercetările se fac in rem, deci faţă de fapte. Infracțiunile anchetate sunt cele de abuz în serviciu și instigare la abuz în serviciu. 

Denunţul a fost făcut după ce, în luna iulie a acestui an, a apărut în spațiul public un document cu antetul Guvernului României, dar care conținea instrucțiuni privind campania pentru șefia PNL. Documentul era semnat de consiliera de stat de la acea vreme, Mioara Costin.

”Acum, că procurorii au început cercetările, sperăm să aflăm cât mai repede dacă premierul a comis infracțiunea de instigare la abuz în serviciu folosindu-se de resursele statului ca să obțină șefia partidului”, a declarat Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Amintim că prin respectivul document, care conţinea antetul Guvernului, deşi n-ar fi trebuit ca acest lucru să se întâmple, liderilor PNL care îl susțin pe Cîțu li se cerea să iasă mai mult la tv, „inclusiv miniștrii care îl susțin pe premier”. De asemenea, echipa lui Cîțu cere informații despre tabăra Orban „pentru a le da în presă” și vorbește despre „diferența de clasă între team Orban și echipa câștigatoare”.

Deci, subliniază reprezentanţii Declic, consilierii de stat angajați în cadrul Executivului trasau linii de comunicare politică pentru strategia lui Florin Cîțu în lupta internă pentru șefia Partidului Național Liberal.

După scandal, Mioara Costin şi-a dat demisia din funcţia de consilier de stat al premierului Florin Cîţu. Acesta din urmă a evitat un răspuns concret pe marginea incidentului, încercând să-l minimalizeze şi să spună că documentul nu era unul oficial, căci nu a fost semnat.