Ies la iveală fapte şocante, făcute cu complicitatea poliţiştilor din Oradea, dintr-un dosar penal ajuns în faza finală a cercetărilor. Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, ar fi participat la o percheziţie asupra unui rival, purtând o geacă inscripționată cu "Poliţia Română" şi cagulă, dar ar fi fost lăsat și să acceseze nestingherit bazele de date ale MAI. 

Informaţiile au fost dezvăluite, marţi, de portalul G4Media.ro, care a subliniat că, în urma acestor fapte, Victor Micula a fost pus sub urmărire penală, alături de patru poliţişti din Oradea care l-au ajutat (Camelia Ile, Ovidiu Vaida, Alin Zanca şi Claudiu Rengle), site-ul citând o comunicare primită de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor.

Victoraș „polițistul”

Potrivit acesteia, în 2018, într-o noapte de noiembrie, un agent de poliţie, Ovidiu Vaida, i-a permis lui Micula jr. să participe la percheziţiile efectuate asupra unui rival de-al afaceristului, oprit la reclamația lui Victoraș fiindcă se bănuia că a băut şi s-a urcat la volan. Purtând o geacă de poliţist, dar şi cagulă, pentru a nu fi recunoscut şi pentru a "trece" drept om al legii, Micula a participat în acea noapte şi la alte acţiuni ale Poliţiei, notează G4media.ro, citând procurorii.

În acelaşi an, dar în primăvară, Victoraş Micula a şicanat în trafic o altă maşină, marca Opel, însă şoferul a reuşit, în final, să scape de urmărirea tânărului milionar.

Bărbatul de la volanul Opelului a sunat la 112, raportând că este urmărit şi că se simte în pericol, însă acel apel nu a apărut în evidenţele IPJ Bihor. Mai mult, arată procurorii, Victor Micula s-a întâlnit imediat după aceea cu poliţistul Alin Zanca, agent şef la Biroul Ordine Publică al Poliţiei Oradea, care era în timpul serviciului şi care l-a luat pe Victoraş în maşina de poliţie, pornind în căutarea celui care l-a „deranjat” pe tânărul milionar. 

Cu agentul la urmărire 

Cum nu l-a găsit, Micula jr. s-a dus, cu poliţistul Zanca, la sediul Poliţiei Oradea. Acolo, fiul lui Viorel Micula a fost lăsat să intre în Biroul Supravegheri Video de către o poliţistă, Camelia Ile, agent şef adjunct, care nu doar că a accesat cu userul ei şi parola baza de date, ci i-a permis chiar lui Victoraş să o facă, pentru a obţine datele personale confidenţiale ale şoferului care l-a "deranjat".

Practic, spun procurorii, intrusul a primit acces neîngrădit la bazele de date ale MAI, poliţista instruindu-l cum să le folosească.

O lună mai târziu, în seara de 21 aprile 2018, Micula junior a apelat din nou la prietena sa din Poliţie. De data aceasta, Camelia Ile a accesat "nelegal, cu depăşirea limitelor autorizării permise" mai multe baze de date gestionate de MAI, şi anume Evidenţa Auto, Evidenţă Persoane, respectiv Evidenţă Paşapoarte. Milionarul voia să afle date confidenţiale în legătură cu o interpretă de muzică populară, respectiv cu privire la membrii familiei acesteia.

În acelaşi dosar mai apare o altă situaţie nelegală, de favorizare a afaceristului. Concret, procurorii spun că doi agenţi de poliţie - Claudiu Rengle şi acelaşi Alin Zanca - nu l-au amendat pe Victor Micula, deşi acesta fusese prins că a intrat cu maşina în zona pietonală din Piaţa Unirii şi pe strada Vasile Alecsandri. 

Urmăriți penal

Potrivit G4Media.ro, Parchetul Tribunalului Bihor a început urmărirea penală împotriva lui Victor Micula pentru acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice şi uzurpare de calităţi oficiale.

Agenţii de poliţie Camelia Ile, Ovidiu Vaida, Alin Zanca şi Claudiu Rengle au fost puşi, la rândul lor, sub acuzare. Camelia Ile este acuzată că a comis 5 infracţiuni de acces ilegal la un sistem informatic, 2 infracţiuni de complicitate la acces ilegal la un sistem informatic şi 5 infracţiuni de divulgare a informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice. Ovidiu Vaida este acuzat de complicitate la uzurpare de calităţi oficiale, în timp ce Alin Zanca şi Claudiu Rengle sunt acuzaţi de abuz în serviciu.

Portalul G4media.ro îi face un portret lui Victor Micula şi subliniază că familia sa are nu doar o avere mare, ci şi legături cu persoane importante. "Potrivit unor surse locale, cumnatul şefului IPJ Bihor, Alin Haniş, ar fi de peste 20 de ani şoferul lui Viorel Micula, tatăl lui Victoraş. Haniş ar fi fost un apropiat al lui Liviu Popa, fostul şef al IGP, fost coleg de dosar cu judecătorul mason Ovidiu Galea, ambii achitaţi după ce Secţia specială nu a mai formulat apel la Înalta Curte", notează site-ul.