Curtea de Apel Bucureşti a admis plângerea penală a unui participant la „mitingul diasporei” din 10 august 2018, cu privire la clasarea acestui dosar.

Potrivit spotmedia.ro, judecătorii au decis retrimiterea cauzei la procuror, pentru completarea urmăririi penale faţă de mai mulţi şefi ai Jandarmeriei Române, acuzaţi că au organizat violenţele în urma cărora mai mulţi manifestanţi au fost răniţi. Mai precis, conform hotărârii publicate pe site-ul instanţei, urmărirea penală va continua pentru Laurențiu Cazan (coordonatorul intervenţiei în forţă, la acea vreme şeful Jandarmeriei Bucureşti), Mihai Chirică (fost secretar de stat în Ministerul de Interne), Sebastian Cucoș (fost adjunct al Jandarmeriei Române) și Ionuț Sindile (ex-şeful Jandarmeriei Române), care vor fi cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual și uz de fals. Decizia este definitivă.

Cererea a fost făcută de Ioan Crăciuneanu, una dintre victimele jandarmilor la „mitingul diasporei”, care a suferit fizic în urma violenţelor. “Mi-a explodat o grenadă foarte aproape de picior. Mi-au intrat ceva chimicale în partea de jos a piciorului, care este uşor infectată şi schijele celelalte au tăiat pur şi simplu carnea”, declara Ioan Crăciuneanu la o săptămână de la incident, pentru ProTV.

La începutul lunii martie, Tribunalul Bucureşti a decis să claseze dosarul privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei, provocând reacţii de nemulţumire inclusiv din partea premierului Florin Cîţu şi a ministrului Justiţiei, Stelian Ion.

Peste 100.000 de români au participat, pe 10 august 2018, la un protest organizat în Bucureşti, nemulţumiţi de guvernarea PSD, de deciziile privind legile justiţiei şi Codurile penale şi de demiterea procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.