În ultimele săptămâni, peste tot în mass-media au apărut informaţii legate de modificarea cadrului legislativ în sensul modernizării administraţiei publice, folosirii instrumentelor electronice şi "pensionării" bătrânului dosar cu şină.

Dacă citim, însă, atent Legea nr. 9/2013, intrată recent în vigoare, vom constata că lucrurile nu sunt aşa frumoase cum au fost prezentate în public.

În primul rând, vom remarca faptul că nici această lege şi nici ordonanţa pe care o modifică nu conţin nicio sancţiune pentru autorităţile şi instituţiile publice care nu vor respecta noile prevederi legale. Ca atare, obligaţiile instituite pentru administraţie prin noua legislaţie sunt doar morale, iar experienţa ne arată că în România greu se face ceva de bunăvoie!

În ceea ce priveşte aspectele de noutate, intrarea în vigoare a legii nu înseamnă că vor dispărea hârtiile fizice şi dosarele, ci doar faptul că cetăţeanul nu va mai trebui să se prezinte la ghişeu cu dosar şi copii xerox.

Dacă legea va fi respectată, administraţia are obligaţia să efectueze copii după documentele originale prezentate de cetăţean şi să achiziţioneze pe cheltuială proprie dosarele plic sau cu şină, pe care este liberă să le folosească în continuare. 

În aceeaşi logică, administraţiei i se interzice să mai solicite copii legalizate, cetăţenii "scăpând" de drumuri inutile la notar. Atenţie, însă: întrucât certificarea se va face de funcţionarul administrativ, este obligatorie, în continuare, prezentarea documentelor în original!

Administraţia este obligată, în schimb, să primească documente semnate electronic şi are obligaţia de a pune la dispoziţia cetăţenilor adrese email pentru corespondenţă în cazul documentelor ce nu necesită prezentarea în original.

O prevedere salutară, dar foarte greu de pus în aplicare în concret, este aceea care interzice administraţiei să solicite cetăţeanului copii de acte emise tot de către administraţie. În aceste cazuri, legea prevede că autoritatea căreia i se adresează cetăţeanul va solicita celorlalte autorităţi copii ale documentelor indicate de cetăţean, cu acordul acestuia.

Problema practică rămâne, însă, timpul în care vor fi obţinute aceste documente, astfel încât, cred că, cel puţin o perioadă, va fi mult mai bine ca cetăţeanul să se prezinte în continuare la ghişeu cu toate documentele asupra lui.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!