Aşa cum arătam săptămânile trecute, Dosarul Electronic Naţional implică vizualizarea online a dosarului şi posibilitatea de a trimite acte în dosare către instanţă în format electronic, cu respectarea anumitor condiţii.

Nu în ultimul rând, Dosarul Electronic Naţional implică şi posibilitatea de a alege ca actele de procedură să îţi fie comunicate în format exclusiv electronic. Aici se impune, însă, o menţiune esenţială. Dacă cetăţeanul va fi liber să aleagă comunicarea fizică sau electronică a actelor de procedură, pentru instituţiile publice va fi obligatorie comunicarea electronică, realizându-se astfel importante economii la buget. Pe de altă parte, nu cred că vreo instituţie publică din România va putea să invoce faptul că nu are imprimantă şi acces la internet.

Comunicările electronice ale actelor de procedură care generează termene procedurale de decădere (spre exemplu, comunicarea hotărârilor judecătoreşti) vor fi considerate realizate numai în momentul în care justiţiabilul accesează un link trimis prin mail sau SMS. Momentul accesării acelui link reprezintă momentul comunicării actului de procedură.

Practic, cetăţeanul va primi un link fie prin SMS, fie prin e-mail, fie prin ambele modalităţi. Accesarea acestui link va reprezenta comunicarea actului de procedură, dovada urmând a fi printată şi depusă la dosarul fizic. Această soluţie este adoptată şi de alte legislaţii, cum ar fi cea franceză, spaniolă sau estoniană.

În ipoteza în care cetăţeanul nu accesează acel link într-un interval propus de 3 zile, urmează a se face comunicarea în format clasic. Acest sistem experimentat cu succes la mai multe instanţe din România are avantajul siguranţei comunicării (mai ales în situaţia în care se introduce o adresă de mail sau un număr de telefon greşit de către grefier). Pe de altă parte, această certitudine cred că va fi un imbold pentru cetăţean de a apela la sistemul comunicării electronice, având certitudinea că riscul unei comunicări de care să nu afle este infim sau chiar redus spre zero.

Evident, în cauzele urgente, comunicările vor trebui făcute simultan, atât fizic cât şi electronic.