Ancheta medicilor şi asistenţilor de la Serviciul de Expertiză Medicală din cadrul Casei de Pensii Bihor a ajuns la Direcţia Naţională Anticorupţie.
Potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Ioan Gheorghe Bogdan, dosarul a fost predat în cursul zilei de miercuri. "În urma vizionării tututor înregistrărilor audio-video, s-a stabilit că valoarea mitei ar depăşi 10.000 euro, situaţie în care DNA este competent să efectueze cercetările", a declarat prim-procurorul pentru BIHOREANUL.
Problema competenţei efectuării anchetei a fost pusă pe tapet chiar de avocaţii inculpaţilor săptămâna trecută, când Tribunalul Bihor a fost chemat să judece solicitarea procurorilor de menţinere a arestării preventive în cazul medicilor şi asistentelor.
"Procurorul de la Parchetul Bihor a venit în faţa instanţei cu o propunere de prelungire a măsurii arestului preventiv în care se susţine că mita dovedită este de 9.300 euro şi un dosar despre care nu cred că este complet pentru că, din informaţiile noastre, din denunţuri şi probele administrate, suma depăşeşte 10.000 euro. Or, în acest caz, competenţa efectuării anchetei revine DNA. Deci solicitarea făcută acum de Parchetul Bihor, la fel ca toate actele de urmărire penală efectuate în dosar, riscă să fie considerată nulă", acuza fostul procuror Alexandru Lele, acum avocat, care îi reprezintă pe doi dintre asistenţii cercetaţi.
"Vom contabiliza noi, avocaţii, toate denunţurile, şi vom dovedi că procurorii mint şi au indus în eroare instanţa. Au ascuns dovezi din dosar pentru a tărăgăna predarea acestuia în ancheta DNA", a declarat avocatul.
După cum BIHOREANUL a mai arătat, pe 15 iulie Tribunalul decisese să-i menţină încarceraţi doar pe medicii Vasile Sălăjan, Emilia Cun, Anca Grigorescu, Ana Guţ şi Ovidiu Pleşa, iar cei cinci asistenţi ai acestora - Gianina Ţigan, Pelle Johannes Ladislaus, Violeta Coşa, Monica Teodora Ignat şi Ioana Precup - să fie plasaţi în arest la domiciliu.
Decizia a fost, însă, contestată atât de către procurori, cât şi de inculpaţi, astfel că dezbaterile s-au reluat pe 17 iulie la Curtea de Apel. Surprinzător, judecătorul Antik Levente, de la această instanţă, a decis să îi trimită pe toţi în arest la domiciliu, în ciuda argumentelor anchetatorilor, care au arătat că pe tot parcursul cercetărilor inculpaţii au invocat doar "chichiţe" procedurale şi au refuzat să facă declaraţii despre fondul cauzei.
Citiţi pe această temă şi articolul Şpăgari de lux: Curtea de Apel a golit Arestul Poliţiei: corupţii de la Casa de Pensii au fost trimişi acasă