Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a primit, joi, o autospecială de stingere a incendiilor de pădure.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de ISU Crişana, vehiculul a fost distribuit de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, care a cumpărat 30 de astfel de autospeciale, după ce instituţia a primit 682 de milioane de euro finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare "Viziune 2020". 

Noua dotare a pompierilor este un vehicul 4x4, care poate să ajungă în zone greu accesibile şi care are în dotare instalaţii, echipamente şi accesorii pentru stingerea incendiilor.

Autospeciala are o capacitate de 3.000 de litri de apă şi dispune de un tun de refulare care permite stingerea incendiilor de la o distanţă, fără a expune personalul sau tehnica de intervenţie. Dotarea vehiculului permite alimentarea cu apă şi din surse fără presiune cum ar fi lacuri, acumulări de apă sau râuri, fapt ce reprezintă un avantaj, în special atunci când intervenţia se desfăşoară în zone situate la mare distanţă de hidranţi.

"Incendiile de pădure reprezintă arderi necontrolate ale vegetaţiei forestiere, vegetaţiei uscate, resturilor rămase de la exploatarea pădurii şi doborâturilor, fiind caracterizate de propagarea foarte rapidă a flăcărilor, pe suprafeţe mari de teren, cu acces dificil. Gestionarea incendiilor de pădure necesită un răspuns operativ, integrat şi eficient, care implică o dislocare mare de resurse umane şi materiale pentru limitarea şi înlăturarea consecinţelor asupra ecosistemului forestier şi factorilor de mediu, precum şi, după caz, asupra populaţiei, valorilor materiale şi culturale şi/sau activităţilor economice", se arată în comunicatul de presă.