Cu bani de la Consiliul Judeţean, pompierii bihoreni şi-au îmbunătăţit dotările cu un container – rezervor, care poate transporta 7.000 de litri de apă oriunde în judeţ, fie pentru a alimenta alte autospeciale, fie pentru a fi folosit direct la stingerea unor incendii, containerul având şi tun de apă.

Containerul a fost montat pe o autospecială de intervenţie şi a fost prezentat jurnaliştilor orădeni joi, într-o conferinţă de presă susţinută de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, colonelul Sorin Caba. „Cu sprijinul Consiliului Judeţean, am achiziţionat un echipament nou care nu se mai regăseşte la nivel naţional în această formă şi pe care dorim să-l multiplicăm în judeţ. Este o remorcă tip Abroll, pentru transport apă sau substanţe de stingere”, a declarat Caba.

Practic, o autospecială de intervenţie a fost dotată cu un rezervor mare, o motopompă şi un tun de apă, la care militarii ajung folosind o scară anume montată. „Avem un rezervor de 7.000 de litri şi o motopompă performantă care poate alimenta acest Abroll, îl umple în 3-4 minute, şi camionul se poate deplasa la intervenţii”, a declarat şeful ISU.

Acest rezervor mobil este important pentru pompierii orădeni deoarece multe din autospecialele lor sunt vechi chiar şi de 30 de ani, se defectează uşor sau, când sunt încărcate cu apă, se deplasează greu. Noul utilaj poate suplini rapid nevoia de apă la intervenţiile militarilor.

„La o intervenţie de amploare, şi exemple am avut destule în ultimii ani, capacitatea de intervenţie a Inspectoratului depinde foarte mult de autospecialele pe care le are şi de capacitatea de transport a acestora. 65% au peste 30 de ani. Un astfel de echipament nou fiind poate înlocui cu succes orice autospecială”, a declarat Caba. ISU Crişana are de gând să mai cumpere patru asemenea containere, dar mai mari, care să poată transporta 12.000 de litri. În prezent, nicio autospecială a ISU Crişana nu are o capacitate atât de mare. Containerul a costat circa 30.000 de euro.

Şcoală mobilă pentru paramedici

În plus, prin proiecte pe fonduri europene ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în dotarea pompierilor bihoreni au mai intrat două ambulanţe SMURD pentru descarcerare, marca Mercedes Benz Sprinter 4x4, un buldoexcavator destinat intervenţiilor la dezastre precum inundaţii, alunecări de teren ori deszăpeziri, două autocamioane de intervenţie şi o Dacia Duster de intervenţie. Cu noua achiziţie, numărul autospecialelor SMURD Bihor pentru descarcerare a ajuns la patru.

De asemenea, de la Fundaţia pentru SMURD, ISU Crişana a primit un centru mobil de pregătire pentru paramedici, care va permite organizarea de cursuri în orice detaşament ori unitate. Până acum, astfel de cursuri se ţineau doar la centrul din Sântion.

Dotat cu defibrilator pentru instruire, manechine şi alte echipamente specifice pentru instruirea paramedicilor SMURD, centrul va deservi întreaga regiune, nu doar judeţul Bihor.