De câteva luni, mai mulţi pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana al județului Bihor folosesc sisteme de monitorizare de tip body cam, pentru a transmite în timp real către dispecerat imagini de la locul intervenţiilor. Acestea au fost cumpărate în cadrul unui proiect finanţat printr-un program european, care a inclus şi achiziţionarea mai multor autospeciale şi alte echipamente de salvare.

Model german

Cele 10 sisteme de tip body cam precum şi celelalte echipamente au fost prezentate joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul ISU Crişana din centrul Oradiei, unde au fost prezenţi mai mulţi reprezentanţi ai instituţiilor implicate în proiect, adică vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Călin Gal, prefectul judeţului Dumitru Ţiplea, şeful Unităţii de Primiri Urgenţe - SMURD Bihor dr. Hadrian Borcea şi şeful ISU Crişana, generalul de brigadă Sorin Caba.

Cel din urmă a explicat că noile echipamente au fost achiziţionate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene, în perioada 2022-2024 și au o valoare de circa 4,5 milioane de lei.

Prima dotare prezentată a fost sistemul de tip body cam, care a fost distribuit la toate subunităţile din judeţul Bihor ale ISU şi este folosit de câteva luni de către comandanţii intervenţiilor.

"În trecut, informaţiile pe care colegii noştri din dispecerat le primeau din timpul intervenţiilor nu acopereau mereu tot ce era esenţial. Aşa, ei acum văd tot ce se întâmplă în timp real, iar comunicarea între echipa din teren şi cei din dispecerat este mult mai bună. Am regăsit acest echipament la pompierii din Germania şi am hotărât să-l cumpărăm şi noi. Body cam-ul este purtat mereu de comandatul de intervenţie, care stă în spatele colegilor şi are o vedere de ansamblu asupra a tot ceea ce se întâmplă", a explicat Caba în timp ce prezenta echipamentul ataşat pe uniforma colegului său. 

Jurnaliştii au fost chemaţi apoi în dispeceratul ISU pentru a vedea imagini din timp real transmise de body cam-uri.

"În prezent avem trei body cam-uri conectate, în trei regiuni diferite ale judeţului", a explicat Caba.

Ajutor în apă

În curtea inspectoratului au fost prezentate şi alte echipamente, precum o dronă specială pentru căutarea persoanelor dispărute, care poate zbura pe o rază de 50 de kilometri, kituri de căutare şi salvare de persoane în zonele muntoase pentru pompieri, sisteme de iluminat pentru intervenţiile din timpul nopţii, cinci defibrilatoare, camere de termoviziune şi cu infraroşu, accesorii de descarcerare pentru Centrul de Formare si Pregătire în Descarcerare și Asistenţă Medicală de Urgenţă de la Sântion precum și câteva autospeciale.

"Toate acestea au ajuns treptat, pe parcursul celor doi ani. Ultima care a ajuns la noi este o autospecială pentru intervenţii la incendiile de vegetaţie", a mai spus Caba.

Spre deosebire de celelalte autospeciale ale ISU, aceasta are o structură mai uşoară, poate ajunge în zone greu accesibile şi poate transporta şase pompieri împreună cu echipamentele lor. Noua autospecială va ajunge în curând la pompierii din Ştei, zonă în care numărul incendiilor de vegetaţie este ridicat încă de la finalul primăverii.

În cadrul aceluiaşi proiect au fost cumpărate şi 36 de echipamente impermeabile pentru pompierii care vor interveni la misiuni acvatice. "Câțiva colegi de-ai noştri au făcut anul trecut un curs de pregătire în Italia şi în Oradea pentru salvarea victimelor din apă, iar în următoarele luni vor învăţa, la rândul lor, alţi colegi din subunităţile noastre. Până acum aveam doar echipa de scafandri, iar pompierii aveau veste şi rămâneau în barcă. Acum ei vor fi pregătiţi să intervină rapid înot şi să scoată victimele din apă", a mai detaliat Caba.

Sistem unic în ţară

Şeful UPU SMURD a prezentat apoi o ambulanţă ECMO, care este destinată transportului de pacienţi aflaţi în stare critică, inclusiv cei care au intrat stop cardio-respirator. Aceasta este dotată cu sistemul ECMO (Extracorporeal Membrane Oxygenation), o procedură folosită în special în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă ale spitalelor în cazul pacienților cu insuficiență respiratorie ori cardiacă. 

"În oxigenarea cu membrană extracorporală practic sângele este pompat în afara corpului de către acest aparat care funcţionează ca o maşină cu rol de inimă-plămân, ce elimină dioxidul de carbon şi trimite sângele umplut cu oxigen înapoi la ţesuturile din organism. Noi am folosit încă din 2020 cinci astfel de aparate la nivelul UPU, dar mai aveam nevoie de o autospecială care să transporte un astfel de echipament. Suntem singurii din ţară care au un astfel de sistem mobil ECMO", a explicat dr. Hadrian Borcea (foto sus).

Alte două autospeciale noi care vor fi folosite de ISU Crişana sunt una dedicată căutării şi salvării persoanelor în zonele montane, inclusiv din peşteri, care este dotată cu antene pentru captarea semnalului radio sau GSM (foto) şi o maşină nouă pentru medicii din cadrul SMURD.

Proiectul prin care au fost făcute achizițiile a fost finanţat prin Programul Interreg V-A România - Ungaria 2014 - 2020 şi a vizat asigurarea eficienţei intervenţiilor în zone greu accesibile şi modernizarea sistemului de pregătire a personalului care execută misiuni de căutare-salvare în zona montană şi mediul acvatic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!