Cu ajutorul economiilor făcute la facturile de utilităţi, de când şcoala a devenit online, învăţătorii şi profesorii Colegiului Naţional „Onisifor Ghibu” din Oradea au fost dotaţi cu tablete grafice.

Şcoala a cumpărat 95 de tablete, pentru ca profesorii să predea mai uşor de la distanţă. „Pe aceste tablete, profesorii desena sau scrie cu creionul, pot partaja ecranul şi pur şi simplu elevii văd ce scriu, în timp ce scriu. Exact ca în clasă”, a declarat directorul Iulius Timar, pentru BIHOREANUL.

Investiții din economii

Ideea a fost dată chiar de unii dintre profesorii şcolii, care şi-au cumpărat asemenea dispozitive din banii proprii. „Este foarte util la matematică, fizică, chimie, biologie, dar şi pentru învăţătoare. Una este să explice cum se face litera „a”, alta să scrie în timp real şi elevii să vadă”, a mai spus directorul. Toţi profesorii şcolii participă la şedinţe, în care sunt învăţaţi să folosească noile aparate.

Un dispozitiv a costat 320 de lei, iar şcoala a folosit bani economisiţi în ultimele luni, de când orele se ţin de la distanţă. Potrivit directorului, economiile făcute la utilităţi precum apă, energie electrică sau încălzire se ridică la circa 300.000 de lei. Din aceşti bani, s-au cumpărat tabletele grafice, dar şi 58 de tablete pentru elevii care nu aveau cum să intre la orele online. „Avem elevi care sunt şase fraţi şi aveau o singură tabletă. Acum toţi au câte o tabletă”, a precizat directorul.

De asemenea, banii au mai fost folosiţi pentru achiziţia de mobilier în sălile de clasă.

Directori gospodari

Nu doar la Colegiul „Onisifor Ghibu” s-a dat o lecţie despre buna gestiune a banilor. La Liceul Teologic Emanuel din Oradea, banii strânşi în urma facturilor reduse pentru utilităţi au fost folosiţi pentru achiziţia de videoproiectoare, laptop-uri şi camere web pentru fiecare sală de clasă.

„Fiind o perioadă în care n-au fost elevii la şcoală, şi am putut face economii, în mod special pe partea energetică, la căldură şi la electricitate, am făcut investiţii destul de importante, zic eu. Avem în fiecare sală videoproiector, laptop, tablă “smart”, suporţi pentru camere, camere web”, a declarat directorul Iosif Curta, pentru ştirileprotv.ro.

De asemenea, reţeaua de internet a şcolii a fost modernizată, astfel încât profesorii care transmit orele din sălile de clasă să aibă toate facilităţile necesare.

La fel, şi la Colegiul Naţional „Avram Iancu” din Ştei, economiile au fost folosite pentru dotări inteligente. „Am reuşit să cablăm toată şcoala, să tragem internet în fiecare sală de clasă, am dotat fiecare clasă cu camere de luat vederi, laptop... Am cumpărat chiar şi o tablă “smart”. Ceea ce putem face noi, din economiile noastre, vom face”, a declarat directorul Cristian Andru.