Pompierii militari bihoreni au salvat joi două femei cu vârste de 84 de ani, respectiv 72 de ani, care se aflau într-o situație de urgență, în propriile locuințe.

În urma unui apel la 112 transmis în cursul dimineții, pompierii din cadrul Detaşamentului 2 Oradea au găsit într-o locuinţă din Calea Alexandru Cazaban din Oradea o octogenară căzută în dormitor.

"Victimei, în vârstă de 84 de ani, i-a fost acordat primul ajutor calificat, aceasta fiind transportată ulterior de echipajul Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Oradea, pentru investigaţii şi îngrijiri medicale suplimentare", a transmis sergentul major Alina Butaci, subofiţer de presă în cadrul ISU Crişana.

Tot joi, la câteva ore distanţă, pompierii Detaşamentului Marghita au intrat, folosind mijloacele specifice din dotare, în locuinţa unei femei în vârstă de 72 de ani căzută în propria casă, tot în urma unui apel la 112.

"Din fericire, vecinii acesteia, alertaţi de faptul că aceasta nu le-a mai răspuns bătăilor în uşă, au solicitat intervenţia pompierilor care au descins, prin fereastra bucătăriei, în apartamentul indicat, găsind-o pe proprietară căzută în dormitorul locuinţei. După acordarea îngrijirilor de către echipajul de paramedici, septuagenara a refuzat transportul la spital", a mai transmis Alina Butaci.

ISU Crişana desfăşoară în această perioadă o campanie de informare numită "Aveţi grijă de părinţii şi bunicii dumneavoastră!", prin care recomandă rudelor şi îngrijitorilor persoanelor vârstnice o serie de măsuri menite preventive.

Le găsiți mai jos:

- Instalaţi detectoare de fum cu alarmă fonică şi luminoasă. Majoritatea incendiilor fatale apar atunci când oamenii dorm!

- Puneţi-le la îndemână un telefon lângă pat, în caz de urgenţă!

- Amenajaţi-le spaţiul astfel încât să se poată evacua cu uşurinţă, în caz de urgenţă! În cazul în care locuiesc într-o casă cu etaj, amenajaţi-le o cameră la parter, pentru a le facilita evacuarea!

- Pregătiţi-i! Simulaţi cu ei exerciţii de incendiu pentru a vă asigura că ştiu ce să facă în cazul unui incendiu la domiciliu!

- Conştientizaţi-i cu privire la riscul utilizării lumânărilor şi de importanţa supravegherii acestora. Oferiţi-le alternativa lumânărilor şi candelelor electrice!

- Asiguraţi-vă că pot deschide toate uşile şi ferestrele din casă: încuietorile ar trebui să se deschidă uşor din interior!

- Preveniţi riscul de cădere, fixând covoarele/preşurile pe podea cu un suport cauciucat!

- Plasaţi covoraşe de cauciuc în interiorul căzii pentru a preveni alunecarea, precum şi covoare antiderapante lângă cadă!

- Montaţi-le benzi led cu senzori de mişcare lângă pat şi pe traseul dinspre dormitor spre baie pentru a preveni căderile în timpul deplasărilor nocturne!

- Achiziţionaţi un sistem GPS prin care îi puteţi urmări dacă sunt dezorientaţi şi se rătăcesc sau un sistem de alarmă care vă va alerta dacă părăsesc un perimetru desemnat.

- Sunaţi-i cel puţin o dată pe zi şi asiguraţi-vă că păstrează un telefon în apropiere, pentru a putea apela 112 şi/sau un membru al familiei ori un vecin/prieten, în caz de necesitate!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!