Rectorul Cornel Antal a anunţat miercuri că Senatul Universităţii Oradea a aprobat, luni, introducerea a două tipuri noi de burse pentru studenţii orădeni. "Este vorba despre 10 burse de ajutor social ocazional pentru îmbrăcăminte, în valoare de 200 de lei, şi de 10 burse ocazionale pentru rezultate deosebite la manifestări ştiinţifice, cultural artistice şi sportive, în valoare de 300 de lei", a declarat rectorul într-o conferinţă de presă.

Potrivit Mariei Hava, referent în cadrul cabinetului prorectorului care răspunde de problemele studenţilor, Elena Bonchiş, bursele se vor acorda o singură dată pe semestru, iar cei care doresc să aplice pentru ele trebuie să îşi depună dosarul la cabinetul prorectorului pe probleme cu studenţii, până pe 17 ianuarie, după care o comisie va analiza situaţia şi va decide dacă studentul respectiv va beneficia de indemnizaţie.

Maria Hava a subliniat că în cazul burselor de ajutor social se vor avea în vedere cazurile cele mai grave, în speţă ale studenţilor orfani, care provin din case de tip familial sau centre de plasament, cu probleme medicale ori care provin din familii cu venituri mici.

"Studenţii vor putea beneficia de aceste burse o dată pe semestru dar, dacă se vor încadra, şi în al doilea semestru. Bineînţeles, de fiecare dată trebuie să întocmească un nou dosar", a mai spus Hava.

Pe lângă cele două tipuri de burse, studenţii Universităţii orădene mai pot beneficia de burse de merit în valoare de 300 de lei lunar, burse de studiu în valoare de 250 lei lunar - ambele în funcţie de mediile obţinute - dar şi de burse sociale, pentru cei cu venituri mici, de câte 200 de lei lunar.

Pe de altă parte, Maria Hava a precizat că, spre deosebire de anii trecuţi, nu se ştie nimic în legătură cu tichetele acordate studenţilor orădeni pentru vacanţa de iarnă. "Dacă anul trecut în vremea asta aveam metodologia de acordare a tichetelor, anul acesta nu ştim încă nimic", a precizat Hava.