Aproximativ 250 de persoane cu dizabilităţi din Bihor vor fi instruite şi vor beneficia de ajutor pentru a-şi găsi un loc de muncă, în cadrul unui proiect european desfăşurat de Direcţia de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului Bihor (DGASPC).

Proiectul "Incluziunea activă pe piaţa muncii a persoanelor cu dizabilităţi din Judeţul Bihor" a fost lansat săptămâna trecută, de DGASPC Bihor în colaborare cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor, Casa de Cultură Sindicatelor şi SC AMS Human Resources SRL, fiind finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane.

Potrivit iniţiatorilor, ideea a pornit de la faptul că, mai ales pe fondul crizei economice, numărul persoanelor cu dizabilităţi care se încadrează în muncă este foarte mic. Dintre cele circa 700 de persoane înscrise în evidenţele AJOFM din 2006 până în prezent, până acum, doar circa 50% au fost încadraţi în muncă, procentul fiind unul foarte mic.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că, pentru a se angaja mai uşor, persoanele cu dizabilităţi au nevoie de o instruire mai bună.

Proiectul presupune, între altele, construirea a două centre de Incluziune Socială, la Beiuş şi la Marghita, cu spaţii modernizate şi cu echipamente IT, dar şi întâlniri cu persoanele în cauză, cu familiile lor. În urma acestuia, 250 de persoane cu handicap vor trece printr-un proces de evaluare a aptitudinilor, consiliere şi asistenţă în căutarea unui loc de muncă. În paralel, 30 de angajatori din Bihor şi autorităţile locale vor fi implicate într-o campanie de informare, menită să schimbe atitudinea socială privind grupurile vulnerabile.

Proiectul se desfăşoară în perioada 1 iulie 2013 - 30 iunie 2015, iar în urma acestuia 132 de persoane vor primi diplome în urma unor cursuri profesionale. Iniţiatorii speră că 14 persoane dizabilităţi, cele mai bune, vor fi angajate pe loc la absolvirea cursurilor. Valoarea proiectului se ridică la 1.808.827 lei. Dintre aceştia, DGASPC, în calitate de solicitant al fondurilor, va beneficia de 877.327 lei, Casa de Cultură a Sindicatelor - 694.050 lei, AJOFM - de 173.650 lei, iar SC AMS Human Resources SRL - 63.800 lei.