Meteorologii au emis sâmbătă două avertizări valabile pentru județul Bihor: una de caniculă, care acoperă toată suprafața județului, și una de instabilitate atmosferică, valabilă pentru zona montană.

Canicula va afecta centrul și nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Moldovei, Transilvaniei și Munteniei, sud-vestul Dobrogei. 

„Valul de căldură se va menține în cea mai mare parte a țării. În centrul și nordul Crișanei, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, a Moldovei și a Munteniei, precum și sud-vestul Dobrogei, temperaturile maxime vor fi de 33...37 de grade și local va fi caniculă. Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități. Local minimele vor fi de 18...20 de grade”, a transmis Administrația Națională a Meteorologiei.

Această avertizare va fi valabilă și duminică, 18 august. Mai mult, meteorologii spun că valul de căldură va persista și săptămâna viitoare. 

Pe lângă codul galben de caniculă, care cuprinde aproape jumătate de țară, ANM a instituit și coduri portocalii și roșu în mai multe județe din sudul și sud-vestul României.

În schimb, codul galben de instabilitate atmosferică este valabil în Bihor sâmbătă, între orele 12 și 21, în zona montană, unde pot avea loc furtuni puternice.

„În intervalul menționat, în cea mai mare parte a zonei montane, în nord-vestul Moldovei, nordul Olteniei, nord-vestul Munteniei, precum și în sud-vestul și în sud-estul Transilvaniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, intensificări ale vântului (viteze la rafală de 50...70 km/h), descărcări electrice și izolat vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor fi de 15...25 l/mp și izolat de peste 30 l/mp.

Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse și în restul teritoriului, a mai spus ANM.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!