Oradea urmează să aibă mai multe locuri pentru copilași în creșe. Ministrul Dezvoltării, bihoreanul Cseke Attila, și primarul Oradiei, Florin Birta, au semnat marți contractul pentru finanțarea lucrărilor de construire a două noi creșe în municipiu, una în Rogerius și una în Nufărul.

100% din bani europeni

„Am semnat astăzi contractul care permite finanțarea, din fonduri europene, a construcției celor două noi creșe moderne din Oradea, care vor asigura 150 de locuri suplimentare pentru cei mici la creșele de stat din Municipiu”, a transmis, marți, printr-un comunicat, ministrul Dezvoltării, Cseke Attila.

Unitățile de educație timpurie vor fi ridicate printr-un program guvernamental, derulat de Ministerul Dezvoltării, dar vor fi finanțate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). În total, în țară vor fi construite 124 de creșe noi, cu 7.450 de locuri.

În acest sens, ministerul „a asigurat și un proiect tip pentru construcția creșelor eficiente din punct de vedere energetic și prietenoase cu mediul, care vine în sprijinul autorităților locale și va facilita construcția creșelor”, se arată într-o informare oficială a MDLPA.

(randare cu valoare ilustrativă, transmisă de Ministerul Dezvoltării)

Lucrările vor fi finanțate 100% din fonduri europene, „inclusiv costurile racordării creșelor la utilități, iar autoritățile locale nu vor fi nevoite să asigure contribuție proprie”. Oradea va pune la dispoziție doar terenurile.

Suma alocată pentru cele două viitoare creșe din Oradea vor fi alocate 27,75 de milioane de lei.

(foto: Primăria Oradea)

Cu panouri fotovoltaice

Una dintre creșe va fi ridicată pe strada Aluminei, iar cealaltă pe strada Ion Irimescu. „Noua creșă de pe strada Aluminei va avea patru dormitoare, patru camere de joacă și va putea găzdui 40 de copii, în timp ce creșa care urmează să fie construită pe strada Ion Irimescu ca avea spațiu pentru 110 copii. Ambele clădiri vor dispune de bucătărie și spălătorie proprie, spațiu de luat masa, cabinet medical și spațiu administrativ pentru personal. Ambele clădiri vor avea un aport de energie verde, din surse regenerabile, cu panouri fotovoltaice montate pe acoperiș, și vor avea spațiu de joacă în aer liber amenajat pentru cei mici”, a mai transmis ministrul Cseke Attila.

(randare cu valoare ilustrativă, transmisă de Ministerul Dezvoltării)

Și Primăria Oradea a transmis, marți, un comunicat, pe această temă. „Am semnat astăzi un contract important pentru comunitatea orădeană, prin care vom avea două creșe noi în Oradea. Îi mulțumesc, pe această cale, domnului ministru Cseke Attila pentru buna colaborare pe care am avut-o de-a lungul timpului, care s-a reflectat în multe dintre obiectivele realizate în comunitatea noastră, cât și pentru tot sprijinul acordat”, a precizat primarul Florin Birta.

Conform municipalității, creșele ar trebui să fie gata până pe 31 decembrie 2025.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!