Ministerul Mediului a preluat, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, de la comuna Suplacu de Barcău, două depozite de deşeuri industriale poluate istoric, din satul Dolea, pentru care România riscă amenzi uriaşe de la Uniunea Europeană.

Bazinul cu reziduuri petroliere, întins pe aproape 3.000 de mp, şi bazinul de siguranţă care-l înconjoară au trecut din proprietatea publică a comunei în cea a Ministerului Mediului, printr-o hotărâre de guvern adoptată miercuri.

„În vederea închiderii celor două depozite de deșeuri industriale din Suplacu de Barcău prin intermediul Programului Operațional Infrastructură Mare, al cărui solicitant eligibil este Administrația Fondului pentru Mediu, este necesară modificarea regimului juridic al imobilelor în cauză, prin trecerea acestora din proprietatea publică a comunei, în proprietatea publică a statului și administrarea AFM”, se arată în nota de fundamentare.

„Tot în ședința de astăzi am transferat două suprafețe de teren din administrarea Unităţii Administrativ-Teritoriale Suplacu de Barcău din Bihor la AFM, sunt două platforme de depozitare de deșeuri care vor fi închise din fondurile AFM, folosind și fonduri europene. Rămân în continuare 44 de depozite care trebuie închise în România, 9 dintre ele sunt deja pe contractul de finanțare din fonduri europene, 25 dintre ele sunt platforme industriale care zeci de ani au fost neglijate, nu sunt închise, nu sunt gestionate și căutăm soluția exproprierii și transferului dreptului de proprietate asupra acestor suprafețe de teren și depozite, la AFM sau la altă instituție, pentru a le închide”, a declarat ministrul Mediului, Tánczos Bárna, la finalul şedinţei.

Risc de infrigement

Aşadar, rămâne de văzut care va fi soarta celorlalte şapte depozite poluate istoric din Bihor şi care trebuie închise şi curăţate.

Este vorba de două bataluri cu reziduuri petroliere, adică gudroane acide din comuna Derna, care au aparţinut SC Petrol Derna SRL, trei halde de şlam rămase în urma fabricii de alumină din Oradea, care în prezent aparţin SC Ingens SRL (fosta SC Cemtrade SA), o haldă de şlam de la fosta Alumina care aparţine SC Fibrocim SRL şi două depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Alături de alte depozite din ţară, acestea se află pe o listă pentru care România a fost condamnată de Curtea Europeană de Justiţie, în 2018, pentru că autorităţile nu au luat măsuri pentru închiderea şi ecologizarea lor.

Hotărârea Curţii de Justiţie nu a prevăzut sancţiuni financiare pentru ţara noastră, ci obligativitatea de a lua măsuri urgente. Totuşi, neîndeplinirea acestei obligaţii ar putea atrage o procedură de infrigement, cu amenzi uriaşe.