Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor Dumitru Voloşeniuc a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, fuziunea dintre Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă numărul 2, care până acum funcţiona pe strada Traian Lalescu nr. 1, şi cel cu numărul 3 aflat până acum pe strada Cuza Vodă nr. 2. "De săptămâna viitoare, ele vor funcţiona pe strada Traian Lalescu nr. 2, în fostul sediu dat în folosinţă Poliţiei judeţene", a explicat Voloşeniuc.

La baza deciziei Consiliului Judeţean, instituţia în subordinea căreia se află cele două şcoli, au stat cheltuielile lunare pe care CJ le avea pentru chiria celor două unităţi de învăţământ: pentru şcoala specială de pe Lalescu CJ plătea lunar 15.500 de lei către o parohie Romano-Catolică, iar pentru cea de pe Cuza Vodă - 10.200 de lei către Fundaţia Caritatea.

Datorită faptului că vor funcţiona împreună, cele două şcoli vor avea de acum şi un singur director, urmând ca celălalt director să fie numit adjunct. "Decizia aparţine Inspectoratului Şcolar Judeţean", a mai spus vicepreşedintele CJ.

De asemenea, din cauza comasării, 8,5 norme didactice au fost reduse. Clădirea în care s-au mutat şcolile este una potrivită actului didactic pentru elevii cu probleme, însă are şi un minus: lipsa unui lift, necesar pentru copiii cu dizabilităţi. "Conducerea şcolii va putea să depună un proiect european pentru soluţionarea acestei probleme", a spus Voloşeniuc.

De altfel, Consiliul Judeţean mai are şase clădiri pentru care plăteşte lunar chirii. Cea mai mare plată, în valoare de 6.100 de euro lunar, e către Episcopia Romano-Catolică pentru Palatul Baroc, în care stă cu chirie Muzeul Ţării Crişurilor, acelaşi muzeu mai având închiriate spaţii şi în Muzeul Ady Endre, căruia CJ îi plăteşte lunar 2.234 de lei. De asemenea, CJ achită lunar pentru Centrul de Recuperare de la Cighid 1.000 de euro, pentru Teatru 2.400 lei la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar pentru filiala din Ioşia a Bibliotecii Judeţene 1.350 de lei.