Orădenii care iubesc muzica şi fotografia vor avea ocazia să afle mai multe despre Elveţia weekendul viitor la Filarmonica din Oradea. "Elveţia, magia culorilor, magia sunetelor", este un eveniment care va combina arta fotografică a lui Dumitru Băruţa cu muzica clasică a pianistului David Marteau. După recitalul pianistului elveţian, sâmbătă, 19 noiembrie, la Filarmonică va începe a şasea ediţie a Festivalului Euroregional "Gheorghe David".

Organizat de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor cu sprijinul Ambasadei Elveţiei în România, evenimentul va începe vineri, 18 noiembrie cu vernisarea expoziţiei lui Dumitru Băruţa, proaspăt reîntors din Elveţia. "Vor fi expuse 60 de fotografii, făcute în cinci ani de muncă în ţara cantoanelor. Am colindat aproape 150.000 de kilometri pentru fotografiile care vor fi vernisate la Oradea", a spus într-o conferinţă de presă Dumitru Băruţa, care este la prima expoziţie de fotografie în România.

Tot în 18 noiembrie, de la ora 19, la Filarmonică va avea loc şi recitalul de pian al cunoscultului interpret elveţian David Marteau, profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Geneva.

Sâmbătă, de la ora 10 va avea loc Master Class-ul de improvizaţie pe muzică clasică la pian al aceluiaşi Marteau, un eveniment în premieră în România prin care pianistul va prezinta publicului orădean o nouă viziune asupra muzicii clasice, combinând într-un mod inedit stilul clasic, romantic cu cel modern. Master Class-ul va fi prezentat sub formă de curs şi se va adresa studenţilor, profesorilor, iubitorilor de pian care doresc să cunoască noile taine ale instrumentului. Participanţii activi vor plăti 40 de lei, în timp ce publicul va avea acces liber.

Festival româno-maghiar

După cursul prezentat de David Marteau, de la ora 16 va începe a şasea ediţie a Festivalului Euroregional "Gheorghe David" atât la Filarmonica din Oradea cât şi la Casa de Cultură din Debrecen.

Concursul, la care s-au înscris deja 30 de participanţi (15 din România şi 15 din Ungaria), va fi organizat pe trei categorii: muzică populară, cultă şi uşoară. Festivitatea de premiere va avea loc duminică, 20 noiembrie.

Se vor acorda câte trei premii la fiecare categorie, ocupanţii locului I urmând să câştige 300 de euro, cei ai locului doi 200 de euro şi cei ai locului trei 100 de euro. "Anul acesta premiile vor fi suportate de colegii din Debrecen, urmând ca anul viitor să plătim noi", a spus Radu Pavel, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.