Două fabrici de confecții încălțăminte din Bihor au anunțat autoritățile locale că ar putea face concedieri colective în luna septembrie.

În total, cele două firme au făcut notificări pentru 218 salariați, care din această lună ar putea rămâne fără un loc de muncă.

Potrivit surselor BIHOREANULUI, este vorba de firmele Luna Shoes, din Valea lui Mihai, și Leofex, din Oradea. Aceasta din urmă era activă din anul 1999 și își vindea produsele proprii în peste 200 de magazine din țară, inclusiv în orașul de pe Crișul Repede, și deja își sistează activitatea. 

În ceea ce privește fabrica Luna Shoes, potrivit reprezentanților companiei, notificarea de concediere colectivă nu înseamnă închiderea activității. Din lipsa comenzilor pentru perioada toamnei, compania ia în calcul să dea afară o parte dintre cei 500 de angajați, însă dacă în perioada următoare va reuși să încheie noi contracte, va renunța la concedierea colectivă și își va păstra toți muncitorii.    

Industria ușoară din Bihor este în declin de câteva luni. În luna iulie, cinci firme au făcut notificări de concediere colectivă pentru un total de 185 salariați, majoritatea lucrând în fabrici de încălțăminte din județ.

Specialiștii spun că forța de muncă din România nu mai este atractivă pentru producătorii de încălțăminte din Europa, care preferă să angajeze fabrici din țări mai sărace.

Totodată, producătorii locali, cum era Leofex, nu mai fac față produselor venite din China, mult mai ieftine și, din acest motiv, preferate de cumpărători.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!