Scene de coşmar, luni dimineaţă, într-o casă din satul bihorean Şişterea, comuna Cetariu. Două femei, una de 93 de ani şi alta de 68 de ani, au murit carbonizate, iar un bărbat, de 77 de ani, soţul femeii de 68 de ani, s-a ales cu arsuri pe faţă şi pe mâini, după ce casa în care locuiau a luat foc.

Gaz pe foc

Anunţaţi în jurul orei 7.35, printr-un apel la numărul unic de urgenţă 112, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 2 Oradea s-au deplasat alături de un echipaj de prim ajutor calificat, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi grupa operativă a Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana", operaţiunea fiind coordonată de prim-adjunctul inspectorului şef, locotenent colonel Sorin Mihai Caba. Când militarii au ajuns în Şişterea, incendiul cuprinsese întreaga casă.

"Conform cercetărilor efectuate la faţa locului, incendiul a fost cel mai probabil generat de o butelie cu gaz care s-a aprins din cauza faptului că proprietarul, după montarea acesteia, a verificat etanşeitatea regulatorului de presiune, utilizând flacără deschisă, un chibrit", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, locotenent Camelia Roşca. Butelia nu a explodat, însă gazul din ea a întreţinut incendiul.

Bărbatul de 77 de ani, care e proprietarul casei, a fost cel care a testat butelia cu un chibrit. El a reuşit să iasă rapid din casă, dar n-a mai apucat să o scoată pe soţia sa şi pe cealaltă femeie, de 93 de ani.

Concomitent cu lichidarea incendiului, pompierii le-au căutat pe cele două femei, însă din nefericire le-au scos carbonizate din casă.

Sfaturi de ţinut minte

În acest context, ISU Crişana reaminteşte bihorenilor că astfel de evenimente, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, pot fi evitate prin respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor.

"În ceea ce priveşte utilizarea buteliilor de gaze, reamintim cetăţenilor faptul că este interzisă cu desãvârşire verificarea cu flacără a etanşeităţii buteliei, garniturilor regulatorilor de presiune sau a furtunului: verificarea se va face numai cu emulsie de apă cu săpun", a mai spus lt. Camelia Roşca.

Buteliile nu trebuie puse în apropiere de vreo sursă de căldură, la fel cum nu trebuie folosite în poziţie culcată sau înclinată. Dacă se constată prezenţa gazelor într-o încăpere se va proceda de îndată la aerisirea acesteia, focul fiind aprins numai după înlăturarea cauzelor care au determinat scăpările de gaze, iar aprinderea focului se va face prin utilizarea unui mijloc corespunzător (aprinzător) cu respectarea principiului "gaz pe flacără", adică întâi se acţionează aprinzătorul electric şi apoi se manevrează robinetul de alimentare cu gaz.

Atât la aprinderea focului, cât şi la stingere, gazele vor fi deschise şi respectiv închise, mai întâi de la robinetul principal şi după aceea de la robinetul arzătorului. De asemenea, trebuie respectate cu stricteţe instrucţiunile generale de folosire a gazelor, precum şi instrucţiunile specifice de funcţionare a aparatelor supuse exploatării.