Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a anunţat miercuri că filmele ruseşti "Provocarea" (2023) şi "Vremea celor dintâi" (2017), care sunt considerate de experţi ca fiind de propagandă rusă, nu vor mai fi proiectate în România, după ce difuzarea lor fusese programată pentru săptămâna viitoare la două cinematografe din Bucureşti.

Filme cu astronauţi

Decizia a fost luată după ce marţi Romania.europalibera.ro a scris că cele două filme urmează să fie proiectate la Cinema Eforie şi la Cinema Union din Capitală în 19 și, respectiv, 24 aprilie, în cadrul unui proiect al Centrului Rus, instituţie ce promovează cultura rusă în România, și dedicat Zilei Cosmonauticii.

Sursa citată a notat marţi că deşi cele două lungmetraje sunt considerate de experţi a fi propagandistice, Arhiva Naţională de Filme (ANF) a pus la dispoziţia Centrului Rus cele două săli de cinema pentru difuzarea peliculelor. 

"Am pus la dispoziţie din poziţia de neutralitate, nu ne angajăm în discursuri politice, rolul nostru este să acordăm egalitate de tratament şi egalitate de şanse, la fel, din perspectiva aceasta a accesului egal la cultură, fără să discriminăm pe nimeni în raport de contexte politice actuale sau viitoare", a explicat directoarea ANF Roxana Garet pentru sursa citată.

Lungmetrajul "Provocarea", lansat în 2023, este primul film profesionist realizat în spaţiu. Filmările au avut loc în 2021 la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, unde actriţa Iulia Peresild a jucat rolul unui chirurg trimis în spaţiu pentru a oferi asistenţă medicală unui cosmonaut rănit.

Jurnalistul Jaroslav Simov de la Serviciul rus al Europei libere a explicat pentru Europa Liberă România că filmul se încadrează în ceea ce se numeşte "soft propaganda", având în vedere finanţarea primită de la statul rus şi campania masivă de promovare de care filmul a avut parte.

"Ideea principală este că ruşii pot depăşi orice dificultăţi şi că industria spaţială rusească este robustă şi de succes, ultimul aspect nemaifiind în totalitate adevărat", a explicat Simov.

Cel de-al doilea lungmetraj, "Vremea celor dintâi", lansat în 2017, pune accentul pe importanţa poporului rus care a făcut primul zbor în cosmos, mai scrie sursa citată.

Spre deosebire de primul, acesta a mai fost proiectat la Cinema Eforie înainte de începerea războiului din Ucraina, pe 25 octombrie 2018, cu ocazia "Săptămânii filmului rus".

După începerea războiului din Ucraina, în februarie 2022, "Vremea celor dintâi" a mai avut proiecţii, dar nu în spaţii publice, ci la evenimente desfăşurate la sediul Centrului Rus.

Contract reziliat

Jurnaliştii publicaţiei Europa Liberă România au contactat-o marţi pe Raluca Turcan, ministrul Culturii, pentru un punct de vedere, dat fiind că ANF se află în subordinea ministerului. Aceasta a revenit cu un răspuns o zi mai târziu, transmiţând că cele două filme au fost scoase de la difuzare.

"Arhiva Naţională de Filme reziliază contractul pentru difuzarea a două filme considerate de propagandă rusă şi care urmau să fie proiectate la Cinema Eforie şi Cinema Union. Este inacceptabil ca astfel de producţii cinematografice, vădit propagandistice, finanţate de statul rus, în contextul războiului declanşat de Rusia în Ucraina, să beneficieze de spaţii de difuzare în cinematografe publice", a scris Turcan pe Facebook.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!