Două focare noi de pestă porcină au fost diagnosticate la porcii domestici în Bihor. Cele două focare au fost descoperite în satul Şilindru din comuna Şimian, sat în care mai sunt alte trei focare active, a informat, marţi, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor.

"Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", a transmis dr. Remus Moţoc, directorul DSVSA Bihor.

Pe de altă parte, instituţia informează că a stins focarul de pestă porcină africană din localitatea Cheţ – Municipiul Marghita, fiind ridicate restricţiile sanitare veterinare stabilite pentru această localitate.

Numărul focarelor active de PPA la porcul domestic din judeţ este în prezent de 9: Şilindru (5 focare) – comuna Şimian, Almaşu Mare (3 focare) şi Săldăbagiu de Barcău (1 focare) din comuna Balc.

În ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, nu au fost confirmate cazuri noi de evoluţie a bolii, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de PPA fiind de 11.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.