Două judecătoare de la Tribunalul Bihor, Adina Cioflan şi Angela Tod, au fost sancţionate de Consiliul Superior al Magistraturii cu avertisment după ce Inspecţia Judiciară a constatat că acestea şi-au exercitat funcţia cu "rea credinţă şi gravă neglijenţă" în dosarul sentinţelor false pentru fentarea taxei auto. Faţă de o altă judecătoare, Dana Erdei, acţiunea a fost respinsă.

Decizia a fost luată în şedinţa din 30 ianuarie a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară a CSM, dar nu este definitivă, putând fi atacată prin recurs în 15 zile de la comunicare.

Cercetarea celor trei judecătoare a pornit de la falsificarea unor sentinţe pentru scutirea de la plata taxei de poluare pentru mai bine de 1.000 de maşini second-hand. Una dintre judecătoarele investigate, Adina Cioflan, a fost - culmea - chiar cea care reclamase falsurile la DNA.

Cele trei judecătoare au fost cercetate de CSM pentru mai multe abateri disciplinare, între care nerespectarea în mod nejustificat a dispoziţiilor ori a deciziilor cu caracter administrativ dispuse în conformitate cu legea de conducătorul instanţei sau parchetului ori a altor obligaţii cu caracter administrativ prevăzut de lege sau regulamente, exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau neglijenţă, nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter, precum şi nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cazurilor.

În cazul Adinei Cioflan şi Angelei Tod, acţiunile disciplinare au fost admise în parte (în sensul că şi-au exercitat funcţia cu "rea credinţă şi gravă neglijenţă"), CSM considerând că nu se fac vinovate de celalte abateri imputate, iar în ce o priveşte pe Dana Erdei acţiunea a fost respinsă integral.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, în aprilie 2013 procurorii şi poliţiştii anticorupţie au percheziţionat birourile magistraţilor şi a două grefiere de la secţia contencios administrativ a Tribunalului Bihor, Doina Cotor şi Nicoleta Botău, locuinţele grefierelor, domiciliul şi cabinetul avocatului Călin Moisi, precum şi un birou de copiat acte din vecinătatea Serviciului Permise şi Înmatriculări, patronat de o fostă angajată a ARR trimisă în judecată pentru corupţie.

Poliţiştii au ridicat unităţi de calculator într-o anchetă care viza falsificarea a zeci de sentinţe în beneficiul unor posesori de maşini care voiau să fie scutiţi de la plata taxei de poluare şi care, contra cost, au fost "serviţi" cu hotărâri judecătoreşti peste rând. Ancheta a dezvăluit că peste 1.000 de maşini second hand au fost înmatriculate în Bihor pe baza unor sentinţe falsificate.

Metoda era ingenioasă: clienţii erau racolaţi de samsari care cereau între 150-500 euro pentru "un autoturism". Apoi, prin intermediari, întocmeau contracte false de vânzare-cumpărare între clienţi şi persoane care aveau deja deschise procese şi urmau să primească verdicte pentru înmatricularea maşinilor fără plata taxei. Titularii de dosare erau identificaţi de grefiere. Acestea introduceau contractele de vânzare-cumpărare false în dosare, iar apoi înserau cu de la sine putere seriile de şasiu ale maşinilor în hotărârile judecătoreşti pe care le redactau, profitând de neatenţia judecătorilor care astfel pronunţau, fără să-şi dea seama, sentinţe de scutire de taxe şi pentru maşinile pentru care se încheiaseră contractele false.

Citiţi detalii în articolul Magistraţi la judecată: Trei judecătoare, cercetate după sentinţele false pentru fentarea taxei auto