Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat că în baza unor analize de laborator au fost diagnosticate două noi focare de pestă porcină africană la porci domestici, în două localităţi din judeţ, astfel că specialiştii instituţiei au luat măsuri în consecinţă. Cele două noi focare au fost descoperite tocmai după ce au fost declarate stinse toate celelalte 20 de focare existente până atunci în 10 localităţi din Bihor.

Printr-o informare de presă, conducerea DSVSA Bihor a anunţat că în urma unor analize efectuate de laboratoarele acreditate pentru diagnosticul PPA (pestă porcină africană), în data de 4 decembrie au fost diagnosticate la porcii domestici 2 două noi focare de boală, câte unul în localităţile Tămaşda şi Avram Iancu din comuna Avram Iancu.

Conform procedurilor, specialiştii instituţiei au luat imediat măsuri pentru punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, perimetrelor, ustensilelor şi obiectelor potenţial contaminate.

Pe de altă parte, DSVSA a comunicat că "urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii desfăşurate în această perioadă, au fost stinse toate cele 20 de focare de PPA declarate anterior datei de 4 decembrie, fiind ridicate restricţiile sanitare veterinare stabilite pentru localităţile Şilindru, Târguşor, Valea lui Mihai, Săcuieni, Cadea, Adoni, Şauaieu, Boianu Mare, Sălacea şi Nojorid".

Prin urmare, în prezent în judeţul Bihor sunt active doar cele două focare din Tămaşda şi Avram Iancu.

În ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă nu au fost diagnosticate cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate de răspândirea bolii fiind de 11, cu menţiunea că au fost stinse şi ridicate măsurile de restricţie pentru complexul de vânătoare din cadrul fondului de vânătoare FV 12 Balc.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA aminteşte că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.