Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat că, de miercuri, vor fi deschise alte cinci puncte de trecere a frontierei cu Ungaria, dintre care două pe raza județului Bihor. Este vorba de Cenad, Turnu, Salonta, Valea lui Mihai și Urziceni. În ultimele zile, vămile din vest au fost extrem de aglomerate, timpul de așteptare la Nădlac fiind de aproape 4 ore.

„De mâine (miercuri - n.r.), dacă ne înțelegem (cu autoritățile maghiare – n.r.) și sper să ne înțelegem în urma discuțiilor de astăzi, se va putea intra pe Cenad, pe Turnu, pe Salonta, pe Valea lui Mihai și pe Urziceni. În acest mod, evident că fluxul de mașini chiar dacă vine pe fluxul din Ungaria într-un mod organizat, pe interval de timp, în acest sens se poate bifurca pe 10 direcții, ceea ce este foarte bine, că scade presiunea pe Nădlac 1 și Nădlac 2”, a spus Vela, citat de Mediafax.

Practic, vor exista 10 puncte de frontieră deschise, iar cetățenii care vin în România vor fi informați în timp real despre timpul de așteptare în fiecare punct de frontieră, prin alte mijloace decât cele disponibile pe site-ul Poliției de Frontieră.

„O a doua inițiativă pe care o avem este de a-i informa în timp util pe toți cei care vor să tranziteze Ungaria spre România despre timpii de așteptare (...), inclusiv prin Ambasadă și prin toate mijloacele de informare. Să le aducem la cunoștință celor care vin spre România despre timpii pe care îi pot avea la intrarea în țară pe unul sau pe altul din cele 10 puncte de trecere a frontierei”, a mai spus ministrul de Interne.

O altă soluție pentru a fi evitată aglomerația ar fi încurajarea folosirii autocarelor, în care ar putea intra mai multe persoane decât în mașinile mici.

„Ieri (luni - n.r.) s-a decis că este posibil și transportul de persoane în zona internațională. Coroborat cu faptul că pe analizele noastre dacă se deschide acest transport de persoane scade presiunea cu autoturismele, partea maghiară este deschisă la dialog, (...) să stabilim un culoar doar pentru microbuze și autocare. Acest traseu să fie deschis, spre deosebire de cel pentru autoturisme, 24 din 24 de ore. Un autocar ar cuprinde ca volum de pasageri cel puțin 10 autoturisme”, a mai declarat Marcel Vela.

Șefii Poliției de Frontieră din România și ai Poliției de frontieră din Ungaria se vor întâlni miercuri pentru a stabili regulile noi pentru intrarea în țară.