Organele a doi pacienţi în moarte cerebrală, internaţi la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Oradea, un tânăr de 27 de ani şi o femeie de 44 de ani, au fost prelevate în acest sfârşit de săptămână, în unitatea spitalicească, de echipe de medici din Oradea, Cluj şi Bucureşti.

Ficat pentru orădean

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, prima operaţie s-a desfăşurat sâmbătă dimineaţă, în cazul femeii, în timp ce organele tânărului au fost prelevate o zi mai târziu.

"Femeia a ajuns la spital joia trecută, după ce i s-a rupt un vas de sânge, pe fondul hipertensiunii arteriale. A fost adusă direct în comă profundă, fără nicio şansă de supravieţuire încă din momentul internării. Familia ei a fost foarte deschisă donării de organe şi pentru că ea şi-a exprimat foarte clar dinainte această dorinţă de a fi donator. Au fost prelevate corneele, ficatul şi rinichii şi, ceea ce este foarte interesant, ficatul acesteia a fost transplantat unui bărbat de 43 de ani din Oradea, care stătea pe lista de aşteptare de 2 ani. Adică bihoreanca a dăruit, fără să ştie, viaţă, tot unui bihorean", a precizat Carmen Pantiş.

Tânărul de 27 de ani provine din Bistriţa. Campion la longboard, el a fost internat săptămâna trecută la Oradea, după ce s-a accidentat grav, în zona Roşia. Venise cu mai mulţi prieteni în Bihor, ca să-i înveţe sportul, a încercat o pistă fără echipament de protecţie şi a căzut pe spate. "A ajuns la noi cu hematom epidural, adică un cheag mare de sânge pe creier şi a şi fost operat de urgenţă, miercurea trecută. Joi noaptea, însă, cazul a evoluat spre moarte cerebrală. Familia s-a consultat cu un preot ortodox de la Bistriţa, care i-a sfătuit să doneze, şi ţinea foarte mult să salveze o viaţă donând inima băiatului. Din nefercirire, însă, s-au prelevat doar ficatul şi rinichii, pentru că în ultimul moment Centrul de la Târgu Mureş n-a mai trimis echipa de recoltare", a mai precizat Pantiş.

Inimi "risipite"

Inimile ambilor pacienţi erau apte pentru transplantarea unor pacienţi care stau pe lista de aşteptare. "Cordurile ar fi putut fi prelevate de la ambii pacienţi. Iniţial, cei de la Târgu Mureş au acceptat prelevarea, dar până la urmă n-au mai venit să preleveze, fără explicaţii", a spus Pantiş.

Situaţia este revoltătoare, cu atât mai mult cu cât, pe fondul crizei acute de organe, cele două inimi puteau salva alte două vieţi.

Totuşi, prin aceste două operaţii, doi bolnavi de ciroză au primit o şansă la viaţă, iar încă 6 vor avea o calitate a vieţii mult superioară, prin transplantarea celor două cornee şi a celor 4 rinichi.

Din cele 80 de prelevări făcute anul acesta în România, 23 sunt la Oradea, oraşul de pe Criş fiind în continuare lider incontestabil la acest capitol.