Două profesoare din Bihor, Simina-Ioana Gherţan şi Mihaela Teodora Baicu, care predau limba română unor elevi din Ungaria, au primit decoraţii din partea preşedintelui Klaus Iohannis, pentru profesionalismul și dăruirea puse, de-a lungul timpului, în slujba actului educațional, pentru contribuția avută la promovarea limbii și  literaturii române și a imaginii României peste hotare şi pentru  susținerea  activă a  culturii și a valorilor românești. 

Ceremonie la Ambasadă

Potrivit unui comunicat transmis de consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, ceremonia a avut loc luni, la Ambasada României din Budapesta.

Mihaela Baicu, la Şcoala generală bilingvă de naţionalitate română din Micherechi, şi Simina Gherţan, profesor la Grădiniţa bilingvă româno-maghiară din Micherechi, au primit decoraţiile „Ordinul pentru învățământ” în grad de Cavaler.

De asemenea, în cadrul aceleiaşi ceremonii, s-a mai acordat decoraţia „Meritul  pentru Învăţământ” în grad de Ofiţer Şcolii generale bilingve de naţionalitate română din Micherechi, reprezentată de Anna Nuci Ruzsa, directorul școlii, iar Ordinul „Meritul  Cultural” în grad de Cavaler a fost acordat Şcolii „Lucian Magdu” din Bătania, reprezentată de Iulia Olteanu, directorul școlii.

Distincțiile au fost înmânate de Sandra Pralong, consilier de stat la Administrația Prezidențială pentru relația cu românii din afara granițelor.

„În cadrul ceremoniei, Marius Lazurca, ambasadorul României la Budapesta, a subliniat importanța educației în limba română pentru comunitatea românească din Ungaria, și a invocat sprijinul important pe care l-au acordat școlilor bilingve și cadrelor didactice de limbă română distinse, Primăria din Micherechi, reprezentanții oficiali ai comunității, precum și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, prin detașarea celor două cadre didactice la Micherechi”, se arată în comunicat.

Plătite şi de Primăria Oradea

Profesoarele de limba română Mihaela Baicu şi Simina Gherţan predau în Micherechi, un sat românesc din Ungaria, din anul 2013.

Aşa cum BIHOREANUL a arătat, într-un articol publicat în urmă cu cinci ani, Primăria Micherechi le-a cazat într-un cămin din sat, asigurându-le şi masa, iar Ministerul Educaţiei din România le plăteşte în continuare salariile. Nu le dă, însă, sporurile pe care le au profesorii din ţară. Ca să compenseze aceşti bani, în parteneriat a intrat şi Primăria Oradea, care, lăudabil, oferă fiecărei profesoare, lunar, o primă de 1.200 lei.

Ambele sunt îndrăgite de elevii lor şi de comunitate.

Citeşte pe această temă şi articolul:

"Români cu suflet maghiar: Statul Român a mutat două profesoare din Bihor în Ungaria, ca să-i înveţe pe copii... limba română (FOTO)"