Viceprimarul Oradiei, Biro Rozalia, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, predarea amplasamentelor şi demararea lucrărilor la două şcoli orădene pentru care municipalitatea primeşte finanţare europeană. Astfel, Şcoala cu clasele I-VIII Avram Iancu şi Liceul Teologic Reformat Lorantffy Zsuzsana vor fi reabilitate şi dotate.

Potrivit lui Dumitru Sim, coordonator de comunicare din cadrul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă, valoarea proiectului pentru şcoala generală este de peste 8,2 milioane de lei, din care peste 6,3 milioane sunt bani nerambursabili, iar pentru liceul reformat valoarea proiectului este de peste 7,6 milioane de lei, din care circa 6 milioane sunt bani nerambursabili.

Liceul Lorantffy Zsuzsana este foarte degradat, având numeroase probleme la acoperiş, motiv pentru care şi interiorul şcolii este distrus. Proiectul constă în reabilitarea şi modernizarea a 4.631 de metri pătraţi, inclusiv a grupurilor sanitare, achiziţionarea de mobilier, materiale didactice şi echipamente moderne, dotarea cu două videoproiectoare, dar şi creşterea gradului de accesibilitate în şcoală pentru elevii şi persoanele cu handicap.

Proiectul este binevenit, în opinia directoarei unităţii de învăţământ, Szabo Zsuzsana. Mai cu seamă că subsolul şcolii, unde există inclusiv săli de clasă, este un spaţiu plin de igrasie, cu pereţi cu tencuiala căzută. "Cred că 70 de ani nu s-a mai lucrat nimic aici", a spus Szabo. În acest liceu învaţă peste 420 de elevi.

La Şcoala generală Avram Iancu, proiectul vizează transformarea unităţii de învăţământ învechite într-una modernă, care să răspundă cerinţelor europene. Timp de doi ani, aici se va lucra la creşterea gradului de accesibilitate pentru elevii cu dizabilităţi, prin realizarea unei rampe la intrarea în şcoală, dar şi a unor uşi şi grupuri sanitare necesare acestor persoane.

De asemenea, un corp de clădire va fi mansardat, iar în sălile astfel create se va face un cabinet de prelegeri pe teme şcolare şi unul de informare şi instruire, două magazii cu materiale didactice, o sală multifuncţională, un cabinet de consiliere psihologică, un cabinet de logopedie, o magazie pentru cornuri şi lapte, un cabinet medical şi săli pentru diferite discipline de învăţământ. De asemenea, şcoala generală va fi dotată cu echipamente IT.

Potrivit directorului adjunct, Cosmin Veliminovici, cele două corpuri de clădire cuprinse în proiect nu au fost reabilitate în ultimii zeci de ani. "Frigul e cea mai mare problemă, tâmplăria e veche, elevii stau cu căciuli în clasă", a explicat directorul. În această unitate de învăţământ studiază peste 600 de elevi.

Ambele contracte au fost semnate în luna mai, iar lucrările au fost licitate. Proiectul de la şcoala generală a fost câştigat de firma Eurociv Cons Oradea, în timp ce acela de la liceu de către Abed Nego. Nici una dintre şcoli nu se va muta pe perioada lucrărilor, ci îşi vor restrânge activitatea în mai puţine săli.

Municipalitatea va mai demara lucrări de reabilitare finanţate din bani europeni la Grupul Şcolar Andrei Şaguna şi a mai depus spre analizare proiecte de reabilitare a Liceului Teologic Greco-Catolic, Liceul Teoretic Aurel Lazăr şi la Liceul Romano-Catolic Szent Laszlo.