Surorile Amira și Mariam Abouzahra, soliste la vioară, respectiv violă, vor aduce „Rapsodia iubirii” în concertul de joi, ora 19, de la Filarmonica de Stat.

Tinerele surori vor fi soliste la vioară, respectiv violă, în cadrul unui program cu lucrări diverse, semnate de Wolfgang Amadeus Mozart - Uvertura “Lucio Silla”, Max Bruch - Concert pentru vioară, violă și orchestră în mi minor, op. 88, Béla Bartók - Rapsodia nr. 1 pentru vioară și orchestră, Joseph Haydn - Simfonia nr. 103 în Mi bemol Major „Drumroll”.

Orchestra Filarmonicii Oradea va fi condusă de maestrul Jankó Zsolt.

Rapsodia iubirii

Uvertura operei „Lucio Silla” K 135, lucrarea care deschide seara concertistică, denumită „Rapsodia iubirii”, a fost compusă de geniul Mozart la 16 ani și face parte din genul operei seria: nobilă, cu un subiect serios. În prim-plan este dictatorul roman Lucio Silla, îndrăgostit de Giunia, fiica inamicului său. Însă Giunia, la rândul ei, este îndrăgostită de senatorul exilat, Cecilio.

Urmează Concertul pentru vioară, violă și orchestră în mi minor, op. 88 de Max Bruch a fost adaptat și în forma regăsită în concertul actual, în care se vor reuni cele două surori Abouzahra. Max Bruch a scris lucrarea în anul 1911 pentru fiul său, Max Felix Bruch, acesta fiind chiar solist-clarinetist la premiera concertului din anul 1912, alături de Willy Hess, la violă. Lucrarea va aminti de strălucirea nostalgică a finalului de secol XIX și trecerea spre secolul XX.

În deschiderea părții a doua, va fi prezentată Rapsodia nr. 1 pentru vioară și orchestră Sz.87 de Béla Bartók, care obișnuia să culeagă melodii tradiționale din sate și să prelucreze în piesele sale sursele din folclorul muzical transilvănean.

Simfonia nr. 103 în Mi bemol Major „Drumroll” a fost compusă în anul 1795, fiind penultima semnată de Haydn și a 11-a din ciclul Simfoniilor londoneze. Premiera a avut loc la King's Theatre, orchestra fiind formată din 60 instrumentiști - un număr imens pentru acea vreme. Din această cauză, sarcina de a conduce lucrarea s-a împărțit între dirijor, concert maestru și compozitorul însuși.

Despre soliste și dirijor

Amira Abouzahra s-a născut în anul 2005 în Germania și a studiat vioara de la 4 ani. A participat la diferite festivaluri și concerte dedicate copiilor, iar în anul 2014 și-a făcut debutul la Opera Regală din Muscat, Oman, unde a devenit foarte apreciată de către public și presă. Au urmat apoi concertele din Mexic, demn de menționat fiind cel de la Texcoco, unde a cântat pe o scenă în aer liber, în fața a 3000 de spectatori.

Sora ei, Mariam Abouzahra, este studentă la Universitatea de Muzică din Viena. Mariam și-a făcut debutul ca solistă la vârsta de 6 ani cu Concertul nr. 7 pentru vioară de Charles Auguste de Bériot. Au urmat apoi concerte cu orchestre din Budapesta, Moscova, New York, Muscat. Tânăra a câștigat numeroase premii la concursuri internaționale.

Jankó Zsolt este dirijor permanent al Filarmonicii de Stat Oradea și al Operei Maghiare din Cluj-Napoca. A studiat în România, Viena și Veneția. A participat la cursuri de măiestrie în mai multe țări, precum Germania sau Elveția. În prezent este invitat în calitate de dirijor de către orchestre din țară și străinătate.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!