Autorităţile din România au decis să scadă, la fel cum au făcut-o şi alte ţări, perioada dintre administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-Covid şi administrarea celei de-a treia, denumită şi booster, la patru luni, în loc de şase, cât este în prezent. 

Modificarea este pentru toate tipurile de vaccin şi intră în vigoare de luni, 17 ianuarie, a anunţat joi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva COVID, potrivit Libertatea.ro.

"Toate persoanele care au cel puţin patru luni de la prima schemă de vaccinare completă, pot să meargă să efectueze doza booster, tocmai pentru a da posibilitatea de a completa schemele de vaccinare în momentul de faţă, pentru că ştim că datele ştiinţifice ne arată o protecţie sporită a eficienţei vaccinurilor faţă de infecţia cu Omicron", a spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă. 

Noul termen pentru doza booster a fost decis deoarece datele ştiinţifice arată că protecţia dată de vaccin scade după 4 luni de la schema iniţială de vaccinare, a arătat şeful CNCAV. 

"Ne-am uitat la ce s-a întâmplă în celelalte ţări europene. Majoritatea au ales două praguri – de trei luni sau de patru – noi am decis să optăm pentru pragul de patru luni, pentru că datele ştiinţifice ne arată că protecţia faţă de varianta Omicron scade după cea de-a patra lună de la prima schemă de vaccinare şi un al doilea lucru important este că din punct de vedere imunologic, mai devreme de patru luni se pierde efectul de booster real pe care o doză de vaccin o are asupra sistemului imun. Şi atunci am optat pentru această devansare de două luni pentru a ajunge la patru luni perioada de la care o persoană poate primi doza booster", a spus Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Astfel, recomandarea fermă a CNCAV este de a se administra un vaccin pe bază de ARN mesager la doza booster, deoarece efectul vaccinurilor ARN la booster este mai bun.

Vaccinarea cu a treia doză de vaccin a început în România pe 28 septembrie 2021 pentru persoanele care au mai mult de 6 luni de la primele două doze. Până miercuri, 2.179.080 de români au primit boosterul.