Mii, dacă nu chiar zeci de mii, de salontani au ieşit, duminică, în piaţa agroalimentară din oraş, la concertele de final ale festivalului Zilele Salontane, care a marcat 410 ani de la întemeierea oraşului.

În jurul orei 21, pe platoul pieţei se vedea o mare de oameni: unii mâncau mici şi beau bere, alţii studiau tarabele cu briz-brizuri, alţii se dădeau pe caruseluri de tot felul, în vreme ce copiii admirau supereroi: pe tobogane, pe baloane, pe jucăriile pe care şi le puteau cumpăra. Oferta a fost variată: de la tradiţionalul kurtos kalacs şi nelipsiţii mititei, până la antichităţi şi icoane cu părintele Arsenie Boca.

În faţa scenei, unde cânta Ruby, se adunaseră ciorchine salontani de toate vârstele. În primele rânduri, mai ales fetele cântau cu ea orice vers şi toată lumea filma cu telefonul mobil. Piese din repertoriul propriu, precum "Condimente", "Bună ce mai zici" sau "Nu pune la suflet" au antrenat publicul, iar melodia "Tată", mai recent lansată, a smuls lacrimi. Foarte jovială şi pusă pe glume, artista a stârnit aplauze şi cu frânturi din repertoriul altora, gen Alex Velea, cu "Dragostea se face-n minim doi", Simplu, "Oficial îmi merge bine" şi chiar cu câteva versuri dintr-o manea.

Concertul s-a terminat puţin înainte de ora 22, iar odată cu Ruby a plecat şi un val masiv de adolescenţi din faţa scenei. "Stai, tu, că acum cântă unul din Anglia!", şi-a oprit prietena o adolescentă de vreo 12 ani, cocoţată pe o boxă, habar neavând cine urma să cânte.

După un moment de dans, cu trupa Infinity, din oraş, locul adolescenţilor a fost luat de un nou val de fani, trecuţi de 30 de ani, care l-au aplaudat frenetic pe Dr. Alban. Artistul, acum în vârstă de 58 de ani, şi-a făcut apariţia pe un ritm puternic, însoţit de două dansatoare, şi şi-a cucerit spectatorii cu piese consacrate, dar şi repetând cuvinte în limba română. "Catastrofă", le-a spus – spre amuzamentul tututor - celor din public, când aceştia nu au reuşit să ţină pasul cu el la un refren.

Piese care făceau furori în anii ’90, precum "Let the beat go on", "Look who’s talking now" sau "One Love" au stârnit adevărate nostalgii în public, însă "It’s my life" a scos, cum era de aşteptat, cele mai multe aplauze.

Dr. Alban le-a făcut şi o dezvăluire celor prezenţi, spunând că e legat de România şi prin fratele său, care a studiat Medicina la Timişoara, iar acum e medic reputat în SUA. De altfel, a spus el, Timişoara e şi primul oraş din ţara noastră pe care l-a vizitat şi de care se simte ataşat. Concertul lui Dr. Alban s-a încheiat după aproximativ o oră, timp în care fanii adevăraţi l-au pozat, filmat şi au cântat cu el fiecare vers. Momentul său a închis, practic, Zilele Salontane.

Seara s-a încheiat în jurul orei 23.20, cu o spectaculoasă proiecţie cu laser, în care inedită a fost prezentarea oraşului şi a valorilor care îl reprezintă. Nu înainte, însă, ca primarul Salontei, Laszlo Torok, să urce pe scenă şi să lanseze un mesaj: "Dragi prieteni, vă mulţumim din suflet că aţi fost alături de acest oraş minunat pe tot parcursul anului. Vă dorim multă sănătate şi fericire, la mulţi ani, Salonta!", a spus scurt, edilul, şi în româneşte, şi în maghiară.