La trei săptămâni după ce firma pe care a înființat-o în mod expres a semnat contractul pentru managementul Spitalului Județean din Oradea, dr. Gheorghe Carp a renunțat la mandatul de senator primit în 2020 pe lista PNL pentru a putea să se ocupe de conducerea unității fără a fi în incompatibilitate.

2 din 5

Proaspătul fost parlamentar și-a anunțat gestul joi, printr-un mesaj video postat pe Facebook în care le mulțumește bihorenilor „pentru încrederea pe care mi-au acordat-o în 2020” și totodată afirmă că „în timpul petrecut în Senatul României toate acele promisiuni pe care le-am făcut atunci (n.r. – în campania electorală) au început să prindă contur, iar două au și fost deja materializate”.

Carp s-a referit astfel la faptul că Legea Sănătății a fost modificată astfel încât să permită spitalelor să funcționeze în consorții și la elaborarea unui proiect privind informatizarea spitalelor aşa încât acestea să poată renunţa la documentele tipărite pe care sunt obligate să le păstreze 50 de ani, păstrându-le exclusiv în format digital.

Pe de altă parte, fostul senator a promis și un proiect de lege al managementului spitalelor (astfel ca acestea să poată fi conduse numai de manageri profesioniști care au frecventat și absolvit cursuri de management spitalicesc cu durata de 3 ani), un proiect pentru schimbarea salarizării personalului medical (așa încât medicii să nu fie plătiți egal, ci după performanțe) și, în fine, modificarea finanţării spitalelor (pentru ca acestea să nu primească bani de la CAS după numărul de paturi, ci după rezultatele în tratarea pacienților). Despre aceste trei „restanțe”, dr. Carp a promis, într-un interviu acordat BIHOREANULUI, că vor fi preluate de alți colegi senatori.

„Dorința de a contribui”

Pe de altă parte, în mesajul video care are doar 46 de secunde, dr. Gheorghe Carp și-a motivat renunțarea la mandatul de parlamentar prin dorința de a ajuta la îmbunătățirea sistemului spitalicesc local.

„Retragerea mea din Senatul României nu e dictată de altceva decât de dorința de a contribui la marile proiecte de dezvoltare a sistemului medical local din Oradea și din județul Bihor, atât din punctul de vedere al investițiilor și dotărilor, cât și al grijii față de pacienți”, a afirmat Carp.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, de la 1 aprilie 2020 Spitalul Județean din Oradea (care de la 1 martie înglobează și fostul Spital Municipal), este administrat prin intermediul unei firme controlate chiar de dr. Carp, care la mijlocul lunii trecute a câștigat licitația organizată în acest scop de Consiliul de Administrație al spitalului.

Carp a semnat un contract de management valabil pe următorii patru ani, pentru suma de 25.000 lei/lună, și a promis nu doar că va continua modernizarea spitalului și perfecționarea cadrelor medicale, ci și că va corecta comportamentul acestora față de pacienți.

În ce privește mandatul de senator vacantat prin renunțarea dr. Carp, acesta urmează să fie ocupat de un alt candidat de pe lista PNL Bihor din 2020, numele succesorului nefiind deocamdată anunțat. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!