Cinci oameni lansează un atac, iar unul singur trebuie să se apere. Cu tehnicile învăţate, acesta pune toţi agresorii la podea. La sfârşitul luptei, execută un ritual anume creat, stingând o lumânare dintr-o lovitură cu pumnul în aer.

Exerciţiul e numit "randori" şi e una din lecţiile de arte marţiale pe care câţiva tineri le primesc de la medicul orădean Sebastian Sztrapek. Acesta a perfectat o tehnică ce-i poartă numele şi care îmbină exerciţiile simple ale mai multor stiluri consacrate, scopul fiind însă acelaşi: ca orice persoană să se poată apăra în cazul unui atac surpriză.

Agresor la pământ

"E important să nu vă credeţi invincibili", le spune orădeanul Sebastian Sztrapek, un medic de 29 de ani, elevilor care vin în fiecare săptămână la antrenamentele sale.

Tinerii discipoli învaţă un stil pe care nu îl poate preda altcineva, căci este chiar creaţia lui şi îi poartă numele: sistemul Sztrapek. Sătul de complexitatea inutilă a exerciţiilor de karate tradiţional, sensei Sztrapek, doctor de familie şi chirurg pediatru, a creat în urmă cu cinci ani o tehnică simplă ce îmbină mişcări din mai multe stiluri. "Este un sistem care cuprinde elemente de karate shotokan, adică din stilul clasic, un antrenament special de autoapărare şi unul cu arme tradiţionale japoneze, ce include folosirea sabiei şi a nunceagului", spune creatorul lui.

Scopul noului stil de luptă nu e însuşirea unor tehnici sofisticate, ci a unor cunoştinţe şi reflexe folositoare în situaţii limită. "Totul se axează pe simplitate, pentru eficientizarea la maxim a mişcărilor pe care le pot folosi într-o luptă corp la corp", explică Sebastian. Altfel spus, noul sistem învaţă pe oricine să se apere, nu să facă spectacol.

Lupta din câine...

În fiecare marţi şi joi, câţiva tineri se adună în sala de sport din subsolul Colegiului Emanuil Gojdu, unde îi aşteaptă sensei, care execută în faţa lor fiecare nou exerciţiu. Îmbrăcaţi în hainele pe care le poartă şi pe stradă, tinerii încep exerciţiile. "Vreau ca elevii să se adapteze la condiţiile reale de luptă. Din primăvară ne vom antrena chiar în aer liber", spune Sebastian.

La unul dintre antrenamente, el le arată cum să blocheze un bărbat care-i ameninţă cu un cuţit, cum să-l doboare şi să-l dezarmeze. După alte câteva mişcări, elevii sunt pregătiţi pentru "randori", un exerciţiu dur care implică un atac din partea mai multor persoane. "Timp de două minute, toţi îl atacă pe unul singur, iar acesta trebuie să-i pună la pământ pentru ca mai apoi să-şi păstreze concentrarea şi să stingă cu calm o lumânare, dintr-o lovitură de pumn executată în aer", spune instructorul.

Concluzia pe care insistă este tocmai aceasta: că păstrarea calmului e decisivă în situaţiile de luptă reale. "Le spun mereu că nu contează mărimea câinelui într-o luptă, ci mărimea luptei din câine", zice Sztrapek.

Drumul spre performanţă

09-Bogdan-Avram.jpgElevii par încântaţi de sistemul creat de medicul orădean şi spun că disciplina le-a intrat în sânge. De altfel, antrenorul îi laudă mereu şi spune că, pe lângă performanţele atinse în lupte, tinerii sunt şi adevărate modele la şcoală. Bogdan Avram (foto), spre exemplu, pregătit de Sztrapek de mulţi ani la Clubul Activ, este vicecampion mondial la karate shotokan, în timp ce colegii săi, Paul Opre, Andrei Ungur, Andrei Pintea şi Kyraly Gyula, au în palmares participări şi premii la concursuri naţionale şi nu numai. Cel mai tânăr discipol e un puşti de 10 ani, Răzvan Baidoc, care se antrenează alături de colegii mai mari.

Cu fiecare antrenament tinerii sunt tot mai buni în exerciţiile învăţate. Nu pentru a ciomăgi vreun coleg care le-a făcut probleme, ci pentru a se apăra în situaţii limită. Pregătiţi oricând de luptă...


MEDIC ŞI SENSEI
Disciplină de fier

Sebastian Sztrapek a început să practice artele marţiale de când avea 4 ani şi de atunci a devenit nu o pasiune, ci chiar un mod de viaţă. Sztrapek este şi medic de familie, dar şi chirurg pediatru, aşa că programul lui e destul de încărcat. "Trăiesc o viaţă disciplinată şi ordonată, nu-mi place să pierd timpul", spune medicul, dovedind că a stăpâni artele marţiale înseamnă nu doar a te "bate", ci şi a-ţi însuşi filozofia orientală...