Coordonatorul spitalelor din Bihor pe perioada pandemiei, dr. Gheorghe Carp, a susținut, joi, o scurtă declarație de presă, live pe Facebook, din biroul primarului Ilie Bolojan, în care a dat asigurări că numărul destul de mare de îmbolnăviri din judeţ "nu trebuie interpretat alarmist".  De asemenea, el a adus câteva noutăţi pentru bihoreni: al doilea aparat de testare Real Time PCR a sosit, joi, la Oradea, iar tot joi au fost achiziţionate 4 ventilatoare noi pentru secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal, spital Covid. 

Noi ventilatoare pentru bolnavi

"Este de datoria noastră ca populaţia judeţului Bihor şi oraşului Oradea să fie informată. Avem acele statistici care ne arată că în judeţ există 370 de subiecţi pozitivi. Asta nu trebuie interpretat alarmist, pentru că judeţul Bihor este singurul din România unde se testează şi cei din carantină tocmai din dorinţa de a proteja populaţia judeţului de contaminare. În alte judeţe, din cunoştinţele noastre, nu se face testarea celor carantinaţi, fiind lăsaţi după 14 zile să meargă acasă, neştiind dacă sunt sau nu purtători de virus", a spus dr. Carp în intervenţia sa live.

Aşadar, bihorenii ar trebui să fie mai degrabă liniştiţi de faptul îmbolnăvirile sunt descoperite din timp prin testările din centrele de carantină.

"La spitalul Covid-19 din Oradea sunt 141 de pacienţi internaţi, iar capacitatea spitalului este de 450 de paturi. La Terapie Intensivă, din 35 de paturi sunt ocupate aproximativ 15. Avem posibilitatea să suplimentăm oricând paturile de Terapie Intensivă. O veste de ultimă oră este că s-au achiziţionat astăzi încă 4 ventilatoare, astfel că numărul de paturi de Terapie Intensivă asistate cu aparate de ventilaţie şi cu monitoare se ridică la 30", a precizat dr. Carp.

Ce n-a spus acesta este că ceilalţi pacienţi confirmaţi, dar fără simptome, sunt într-un centru de carantină, potrivit unei decizii luate la nivel local. 

În Bihor, mortalitatea este sub 2%, a mai precizat coordonatorul spitalelor din judeţ. "Mortalitatea, din fericire, şi datorită îngrijirilor profesioniste ale celor de la Terapie Intensivă, este sub 2% din numărul celor infectaţi, ceea ce este o cifră foarte bună", a afirmat acesta. 

Teste şi iar teste

Tot Carp a anunţat că joi a sosit cel de-al doilea aparat PCR al Oradiei. "Mâine se face instructajul personalului şi probabil de mâine seară (n.r. – vineri seara) capacitatea de testare a Oradiei va creşte la 450 pe zi. În perioada care a trecut din 23 martie, de când a intrat în funcţiune primul PCR, s-au făcut 4.000 de teste. Este un efort considerabil, dar nu ne interesează nici costurile, nici eforturile personalului, principalul este să avem modalitatea de a diagnostica rapid şi precis pe cei care sunt contaminaţi", a spus dr. Carp.

De asemenea, managerul a dat asigurări că va continua conferinţele săptămânale, pentru ca publicul din Bihor să fie corect informat despre realitatea din spitale. 

În legătură cu această realitate, Gheorghe Carp a făcut precizări legate de modul de organizare şi de evitare a răspândirii virusului. "La Spitalul Municipal sunt cele mai stricte reguli, fiind spital Covid. Totodată, Spitalul Judeţean este singurul din România unde toţi cei care se internează sunt testaţi cu PCR-ul şi izolaţi 24 de ore până le vine rezultatul testului. În cazul unor întâmplări nefericite, cum ar fi urgenţele chirurgicale, care trebuie rezolvate în câteva ore, se iau toate măsurile de precauţie şi, chiar dacă există numai suspiciunea de a fi contaminat, se iau măsuri drastice pentru a preveni orice răspândire în cadrul spitalului", a spus acesta.

În fine, el a precizat că în Bihor colaborarea dintre instituţiile administrative, medicale şi de ordine, pentru a limita răspândirea virusului, este "exemplară".