Candidat din partea ALDE la Consiliul Local Oradea, dr. Petru Chitulea lansat, miercuri, într-o conferinţă de presă, o serie de propuneri de îmbunătăţire a sistemului medical local.

"Ar trebui lansat un proiect pilot în care medicii din Oradea să fie plătiţi în funcţie de ceea ce fac. La ora actuală, singurii medici care au salariul fix sunt medicii din spitale. Medicii de familie sunt plătiţi după pacienţi", a spus dr. Chitulea, şeful uneia dintre secţiile de Obstetrică şi Ginecologie a Spitalului Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină a Universităţii orădene.

Acesta crede că sistemul medical ar fi îmbunătăţit substanţial dacă medicii ar fi plătiţi în funcţie de cât muncesc şi ce performanţe au. "La ora actuală au aceleaşi salarii indiferent de ceea ce fac. Una dintre ideile liberale este răsplata performanţei, deci medicii ar trebui plătiţi după calitatea şi cantitatea muncii depuse. Un sistem similar este în Belgia. Medicii sunt plătiţi cu procente din banii pe care spitalele îi primesc de la Casa de Asigurări. Medicii ar fi motivaţi să se perfecţioneze, să muncească mai mult şi mai bine", a spus dr. Chitulea.

Candidatul ALDE pe lista Consiliului Local a pus accentul şi pe situaţia medicilor rezidenţi, care sunt prost plătiţi şi, astfel, nu sunt încurajaţi să rămână în ţară. Spusele lui au fost întărite de dr. Rareş Gherai, şi el pe candidat pe lista ALDE. "Suntem departe de ceea ce se întâmplă în Occident. Gărzile, spre exemplu, nu se adună la vechimea în muncă. Dacă un medic rezident ia 1.500 de lei în mână, mai ales dacă e din alt oraş, nu din Oradea, nu poate să se descurce cu aceşti bani", a spus acesta.

De asemenea, dr. Petru Chitulea a afirmat că ar trebui luate măsuri pentru îmbunăţirea serviciilor Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean. "După cum ştiţi, un pacient stă şi cu orele la UPU pentru că sunt prea puţini medici acolo şi nu au timp fizic să se ocupe de ei. În sistemul de urgenţă, în primele 15 minute cineva ar trebui să preia pacientul", a spus Chitulea, adăugând că soluţia ar fi să se facă lobby pentru mărirea organigramei şi angajarea mai multor medici.

În aceeaşi conferinţă de presă, Chitulea a subliniat necesitatea reabilitării fostei clădiri a Maternităţii, pe vremuri spital evreiesc. "Părerea mea este că este o clădire de patrimoniu, parte din zestrea Oradiei, ar merita să fie reabilitată. Am început discuţii cu domnul Koppelmann, care este foarte deschis la un parteneriat cu Spitalul Judeţean şi să găsim fonduri europene pentru reabilitarea clădirii", a declarat medicul.