Dr. Pop Mircea (1927-1990), cel care a condus Spitalul Municipal din Marghita timp de 30 de ani, reformându-l din temelii, a fost comemorat, joi, în spitalul care acum îi poartă numele, într-o festivitate la care au luat parte atât politicieni şi şefi de instituţii locale, cât şi membri ai familiei.

Evenimentul a marcat şi al patrulea an de la amplasarea bustului medicului în curtea unității, dar şi inaugurarea unor alei reamenajate, la el luând parte, între alții, primarul Pocsaly Zoltan şi viceprimarul Ioan Lazăr, membrii Consiliului Local, dar şi fostul ministru al Sănătăţii, deputatul UDMR Cseke Attila.

Managerul spitalului, Bradacs Aliz, a evocat personalitatea medicului Pop Mircea, care nu s-a îngrijit doar de bolnavii din Marghita, ci şi de medici, cărora le-a asigurat locuinţe de serviciu, de copii, pentru care a fondat tabăra din Pădurea Neagră, şi de viitorul oraşului, căruia i-a lăsat un spital foarte bine organizat.

Aceasta a citit, apoi, o listă cu sponsorii spitalului, care au ajutat la renovarea lui şi cărora le-a dat şi câte o diplomă de excelenţă. Şi angajaţii cu rezultate meritorii, începând cu infirmierele şi asistenţi medicali, până la doctori, au fost recompensaţi.

"Dr. Pop Mircea a fost o personalitate de seamă a oraşului, a ajutat prin profesionalismul său atât românii, dar şi maghiarii, unii dintre aceştia sunt astăzi aici. A lăsat în urmă o infrastructură solidă, iar prin lecţia de bun simţ a fost un model de urmat. Dacă îl vom urma va fi ceva ce sincer cred că i-ar fi plăcut doctorului Pop Mircea. Nu avem nimic de împărţit între noi, ci trebuie să convieţuim împreună, ajutându-ne unii pe alţii", a spus deputatul Cseke Attila.

Festivităţile au fost emoţionante mai ales pentru membrii familiei. "Tatăl meu a fost un familist convins, iar a doua sa familie a fost Spitalul din Marghita", a spus fiul cel mare al medicului, care îi şi poartă numele, dr. Mircea Pop, astăzi chirurg la Spitalul Judeţean.

După depunerea de coroane, un grup de elevi ai Colegiului Naţional Octavian Goga din Marghita a prezentat un program artistic de Crăciun.

Manifestarea s-a încheiat cu o slujbă religioasă susţinută de 3 preoţi - unul ortodox, greco catolic şi unul reformat - care au înălţat rugăciuni de pomenire a medicului.

Medicul Mircea Pop a fost numit directorul Spitalului Marghita în 1960 şi, condus de principiul că prin viaţă nu trebuie să treci fără să laşi ceva, a început "reconstruirea" lui. Fiind şi viceprimar o vreme, a clădit ceea ce se vede azi din acest spital, a amenajat circumscripţiile din jurul oraşului şi a făcut locuinţe pentru medici, motiv pentru care doctorii bihoreni "pândeau" posturile din Marghita, căci nu oriunde primeai casă cu apă curentă. "A participat şi la construirea Policlinicii şi a contribuit la înfiinţarea Băilor Marghita, descoperind resursele termale din zonă", povestea BIHOREANULUI, în urmă cu mai mulţi ani, fiul acestuia, chirurgul Mircea Pop.

Citiţi pe această temă articolul Un veac de doctori

Viorel Orbai