Dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, a avertizat marţi încă o dată că varianta Delta a noului coronavirus este extrem de contagioasă, susţinând că în două luni de la o singură persoană cu Covid-19 infectată cu tulpina Delta se poate ajunge la peste 390.000 de îmbolnăviri, în condiţiile unei mobilităţi şi interacţiuni crescute.

Se transmite uşor, ca pojarul

"Varianta Delta a devenit dominantă în România. În cazul variantei Alpha, după 8 cicluri repetitive de transmitere, de la un caz în 2 luni se ajunge la 256 de cazuri noi. În cazul variantei Delta, de la un caz se poate ajunge la peste 390.000 de persoane infectate în două luni. Această variantă se răspândeşte extrem de uşor. Înseamnă un număr de peste 1.500 de ori mai mare de persoane infectate în acelaşi interval de timp, din simplul motiv că varianta Delta este înalt transmisibilă, este mult mai contagioasă şi într-o populaţie nevaccinată, unde nu se respectă măsurile de prevenţie, se răspândeşte extrem de uşor. Transmiterea variantei Delta este similară cu nivelul ridicat de răspândire al bolilor transmisibile ale copilăriei: pojarul, vărsatul de vânt", a spus dr. Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă.

Potrivit Hotnews.ro, ulterior, răspunzând unei întrebări pe această temă, el a spus că "aceasta este o estimare, pentru a înţelege cât de transmisibilă" este varianta Delta: "Da, de la o singură persoană infectată se poate ajunge în 2 luni la 390.000, dacă este expunere crescută şi nu se vaccinează, nu folosesc mască, nu respectă distanţarea. Ne aşteptăm ca numărul de cazuri să crească exponenţial pentru că varianta Delta este dominantă şi se răspândeşte foarte uşor în rândul populaţiei cu mobilitate şi interacţiune crescute şi care respectă foarte puţin măsurile de prevenţie, cum se întâmplă la noi. Asta este realitatea şi trebuie să înţelegem că evoluţia pandemiei ţine de noi". 

Tot mai multe cazuri de îmbolnăvire

Valeriu Gheorghiţă a mai afirmat că va continua creşterea cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 în România. Marţi, la nivel naţional, au fost raportate peste 3.900 de noi îmbolnăviri. "Vorbim de o rată de pozitivare a testelor de 8,2%. În ziua precedentă, am avut de două ori mai puţine cazuri cu aceeaşi rată de pozitivare, ceea ce mă face să cred că, în perioada următoare, creşterea cazurilor se va menţine. Nu se întrevede o posibilitate de stagnare a creşterii numărului de cazuri. De altfel, situaţia este explicată, în primul rând, de faptul că varianta Delta a devenit dominantă, inclusiv în România", a mai arătat dr. Gheorghiţă.

Potrivit acestuia, "unul din doi români nu are niciun fel de protecţie faţă de această boală, în sensul că nici nu au fost vaccinaţi şi nici nu au trecut prin boală. Din acest punct de vedere, chiar în marile aglomerări urbane, unde rata de imunizare colectivă, fie prin boală, fie prin vaccinare, este de peste 50% şi chiar peste 60%, în valoare absolută se traduce prin sute de mii de persoane care nu au niciun fel de protecţie în faţa infecţiei cu SARS-CoV-2".

Persoanele vaccinate respectă şi alte măsuri de prevenţie

Pe de altă parte, şeful campaniei de vaccinare a spus că zvonurile potrivit cărora persoanele vaccinate le îmbolnăvesc pe cele nevaccinate nu sunt adevărate. Mai mult, Gheorghiţă a subliniat că persoanele vaccinate chiar respectă şi alte măsuri de prevenţie. 

"Se transmit mesaje incorecte şi inexacte că persoanele vaccinate îmbolnăvesc persoane nevaccinate. Eu pot să vă spun că din punct de vedere comportamental, persoanele vaccinate sunt persoane care respectă şi celelalte măsuri de prevenţie, sunt persoane extrem de atente la riscul de infecţie şi, în principiu, se corelează cu respectarea măsurilor nefarmaceutice. De asemenea, faptul că vedem peste 80% dintre persoanele diagnosticate ca fiind nevaccinate cred că se traduce ca printr-un comportament la risc şi anume o percepţie redusă a riscului de infectare. Fiecare persoană îşi evaluează singură propriul risc, pornind de la contextul şi membrii din familie, dacă au persoane vulnerabile în familie. Tendinţa e să subevaluăm acest risc de îmbolnăvire", a declarat marţi Valeriu Gheorghiţă.

În fine, coordonatorul campaniei de vaccinare a insistat că pentru a opri transmiterea COVID este nevoie atât de vaccinare, cât şi de respectarea măsurilor de protecţie, respectiv purtarea măştii, păstrarea distanţei şi igiena.