PSD nu vrea ca orădenii să poată participa, în ziua alegerilor locale, şi la referendum pentru unirea Oradiei cu Sînmartin.

Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, a anunţat că a reclamat la Avocatul Poporului Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului de săptămâna trecută, care permite organizarea referendumului local în aceeaşi zi şi în aceleaşi secţii de vot cu alegerile locale.

"Am văzut că se ocupă mai nou Guvernul în a adopta o ordonanţă prin care să reglementeze referendumul local să se poată organiza în aceeaşi zi cu alegerile locale în aceleaşi secţii de vot. De ce este urgenţa asta? Noi am atacat-o deja la Avocatul Poporului", a spus Dragnea duminică seară, într-o emisiune la România TV.

În baza acestei sesizări făcute de PSD, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională privind neconstituţionalitatea Ordonanţei, urmând apoi ca judecătorii CCR să se pronunţe asupra acestui fapt. 

Decizia PSD este clar menită să încurce planurile secretarului general al PNL, primarul Oradiei Ilie Bolojan. 

Miercurea trecută, Guvernul a modificat Legea privind organizarea şi desfăşurarea referendumului astfel încât să poată fi organizate referendumuri locale odată cu alegerile locale şi utilizând infrastructura pregătită pentru acest tip de scrutin.

Guvernul a anunţat că "odată cu alegerile locale din 5 iunie vor fi organizate două referendumuri locale", făcând trimitere la situaţia din Oradea, dar şi la judeţul Botoşani, unde Consiliul Local al comunei Dîngeni, a aprobat organizarea referendumului local în vederea consultării cetăţenilor din comună pentru înfiinţarea satelor Gulioaia, Buneni şi Coşteni.