Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care sugera vinerea trecută că urmează o Ordonanţă de Urgenţă sau asumarea răspunderii Guvernului pentru a modifica rapid Codurile penale, este nevoit să facă un pas în spate.

"Să închidă odată Codurile"

Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat luni că "trebuie să se grăbească procedura" pentru adoptarea modificărilor aduse Codurilor penale, respingând ideea că Guvernul va da o Ordonanţă de Urgenţă în acest sens sau că îşi va asuma răspundere, aşa cum a sugerat vineri, la o zi după ce a fost condamnat la 3 ani şi 6 luni de închisoare de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul angajărilor ilegale la DGASPC Teleorman a două scretare care, de fapt, prestau pentru PSD Teleorman.

"Eu ştiu exact ce am vorbit vineri seară. Am fost acolo cu toţii şi am spus şi spun în continuare că trebuie să se grăbeasca procedurile (n.r. - de adoptare a modificărilor Codurilor penale), pentru ca s-a întârziat foarte mult. O să facem o sesiune extraordinară, dar nu putem face o sesiune extraordinară toată vara. Şi atunci o să cer astăzi, şi eu, şi domnul Tăriceanu, celor din comisie (n.r. - Comisia Iordache) să închidă odată Codul Penal, să meargă la votul final, după care intră în circuitul obişnuit", a spus Liviu Dragnea, citat de Hotnews.ro.

Cu toate acestea, vineri, acelaşi Dragnea spusese că "în Parlament nu se mai poate vorbi de adoptarea în proceduri normale, dezbateri şi promulgare".

Opoziţie de la ALDE şi UDMR

Declaraţia "rectificatorie" a şefului PSD a fost făcută după ce, tot luni, liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, şi-a manifestat împotrivirea atât faţă de o OUG, cât şi faţă de asumarea răspunderii Guvernului pentru a adopta modificările la Coduri.

"Scoateţi din discuţie acest subiect. Vom merge exclusiv pe calea dezbaterii parlamentare", a spus Tăriceanu după o reuniune neanunţată a coaliţiei de guvernare, la care au mai participat, printre alţii, şeful PSD, Liviu Dragnea, şi premierul Viorica Dăncilă.

Pe de altă parte, însă, preşedintele ALDE a precizat că "va trebui fără îndoială să facem sesiune extraordinară".

Şi liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a afirmat că formaţiunea maghiară nu agreează procedeul modificării Codurilor prin Ordonanţe de Urgenţă. "Ca principiu, pot să vă spun că UDMR nu a susţinut şi nu a fost de acord cu modificarea într-un domeniul de genul acesta, dar nici în alte domenii, prin ordonanţă de urgenţă (...) Avem un Parlament, există o majoritate care poate să treacă proiecte legislative importante, acest domeniu este mult prea important, pe lângă alte domenii, să le modificăm prin ordonanţă de urgenţă", a spus Cseke.