Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea, în colaborare cu Muzeul Memorial "Aurel Lazăr" anunţă expoziţia de artă textilă a lect. univ. drd. Corina Andor Vatamanu, cu titlul "Dragon - studiu", care se va deschide joi, 27 mai, la ora 16, la Sala de expoziţii a muzeului din strada Aurel Lazăr.

Expoziţia susţine plastic demersul teoretic al lucrării de doctorat în arte vizuale al Corinei Andor Vatamanu, cu titlul "Materie, materialitate, materializare. Condiţia Artelor Textile în Arta Contemporană", care va fi susţinută în vara acestui an. Ea vorbeşte despre tentaţia de a reconstrui lumea prin orice mijloace, inclusiv prin această variantă formidabilă care este materialul textil.

"Dragon - studiu" propune reconstrucţia acestui animal fantastic pornind de la presupuse fragmente din corpul său. Este o propunere alternativă de a reprezenta un dragon, propunere care pune în discuţie modul nostru de a imagina dar şi de a construi limitele, influenţaţi de epoca în care trăim şi de veşnica tentaţie a lui ,,cum ar fi" şi „dacă ar fi adevărat".

Obiectele seriei sunt construite din materiale textile. Plăcute vederii, ele sunt broderii sau dantele migălite, care lasă însă să se vadă precaritatea condiţiei lor şi exploatează din plin ambiguitatea aparenţei lor.

"Unele aspecte ale acestor obiectele pot trimite spre veşminte, ca detalii. Dar veşmântul este în sine un loc predilect de manifestare a imaginarului, făcând adesea din om o fiinţă hibridă cu împrumuturi substanţiale din celelalte regnuri, iar materialul textil este mediul propice al acestui gen de împrumut", mărturiseşte artista Corina Andor Vatamanu.

La vernisaj vor lua cuvântul prof. univ. dr. Rodica Banciu, coordonatorul lucrării de doctorat, şi conf. univ. dr. Ramona Novicov, critic de artă.