Timp de câteva zile, un autobuz electric produs de compania Xiamen din China numit Golden Dragon a circulat pe mai multe linii, fiind testat de OTL.

Societatea testează mai multe astfel de modele întrucât, din 2019, 30% din autovehiculele achiziţionate de OTL vor trebui să fie cu propulsie ecologică.

Autobuzul Golden Dragon a fost prezentat şi presei, joi, de viceprimarul Mircea Mălan, directorul OTL, Viorel Pop, şi de doi reprezentanţi ai companiei chineze Xiamen.

Mircea Mălan a fost cel care a vorbit despre necesitatea dotării parcului OTL cu vehicule ecologice, legiferată, de altfel, de anul acesta la nivel naţional.

"În urmă cu câteva zile a fost promulgată legea privind promovarea transportului ecologic, care obligă autorităţile publice locale ca, începând cu anul următor, cel puţin 30% din autovehiculele achiziţionate pentru transportul public să aibă o propulsie ecologică: gaz lichefiat, alte forme de gaz, energie electrică. Din această pricină, va trebui să luăm foarte în serios aceste variante", a afirmat Mălan.

Tot viceprimarul, însă, a vorbit şi despre inconvenienţele autobuzelor electrice. "Un autobuz din acesta costă în jur de 450.000 euro. Problema este că, în plus, o dată la câţiva ani, trebuie schimbaţi acumulatorii, operaţiune care costă din nou circa 200.000 euro. Aşadar există probleme serioase de sustenabilitate", a spus acesta.

Autobuzul produs de Xiamen este unul silenţios, cu 80 de locuri, care consumă circa 1 kilowat pe kilometru. Directorul OTL, Viorel Pop, a spus, însă, că din acest punct de vedere tramvaiele modernizate Tatra, cumpărate recent de societate au un consum similar, deşi au o capacitate mai mare de transport.

"Astăzi, realitatea arată că preţul este totuşi ridicat, eficienţa nu e pe măsură. Dacă consumă cât consumă un tramvai, e deja o problemă…", a comentat viceprimarul Mircea Mălan. În această perioadă, OTL mai are în teste şi un autobuz hibrid Solaris, electric şi Diesel.

În ciuda semnelor de întrebare legate de sustenabilitatea şi eficienţa autobuzelor electrice, municipalitatea va trebui să analizeze astfel de variante, întrucât, din 2019, va trebui să le şi achiziţioneze.

Anul acesta, a amintit Mălan, municipalitatea va achiziţiona tramvaie noi pe bani europeni. "Vrem să achiziţionăm 10 tramvaie noi şi încercăm să găsim variante şi pentru achiziţia de autobuze pe RO-HU", a spus acesta.