Transformată din cinematograf în studio de teatru, Sala Transilvania din Piața Ferdinand a fost inaugurată miercuri seară cu premiera spectacolului „Fiul”, după o piesă apăsătoare scrisă de francezul Florian Zeller.

Rolurile principale sunt jucate de Richard Balint și de fiul său Robert, în vârstă de 13 ani, care s-a aflat la prima experiență pe scenă, dar care a fost convingător și tulburător jucându-l pe Nicolas, un adolescent care suferă profund, nu-și găsește locul în propria-i familie și nici în lume. La Oradea, spectacolul poartă semnătura regizorului Bobi Pricop. 

O casă nouă 

Spectatorii, printre care s-au numărat și oficialități, au fost întâmpinați cu șampanie miercuri, înaintea orei 19, la intrarea în Sala Transilvania, de acum sală de spectacole, nu de cinema.

Locurile sunt puține în noua sală studio a orașului, circa 100, însă avantajul este că spațiul este mai intim și-i ajută pe spectatori să pătrundă rapid în atmosfera unui spectacol.

Noua casă a teatrului nu a fost inaugurată cu vreo producție facilă, de entertainment. „Fiul”, de Florian Zeller, este ultima piesă dintr-o trilogie ce mai cuprinde „Mama” și „Tatăl”, ambele jucate cu succes pe mari scene, iar „Tatăl” chiar transformat într-un film premiat cu Oscar (cu Anthony Hopkins și Olivia Colman în prim-plan).

Despre groaza de a fi părinte

„Piesa este despre a fi părinte, despre groaza de a fi părinte”, a spus chiar autorul, Florian Zeller, despre „Fiul”. Într-adevăr, spectacolul pus în scenă de Bobi Pricop la Oradea nu este ușor de privit, fie că spectatorii au copii sau nu. 

Nicolas, un adolescent ai cărui părinți au divorțat, se zbate, simte depresie, neliniște și nu se poate adapta traiului de zi cu zi, pe care ceilalți par să-l ducă fără probleme.

Într-un decor alb, steril, gândurile negre și personajele întunecate din mintea și din universul lui Nicolas sunt reprezentate în producția Teatrului Regina Maria de o mulțime de jucării din pluș, pictate în negru. 

Departe de a mai fi o „rază de soare”, cum îl alinta mama lui, Nicolas vrea să plece de acasă și se mută la tatăl său, care e mai mereu prins cu munca și, pe deasupra, și-a format o nouă familie, cu Sofia, care i-a născut un băiețel. 

Purtând în spate propriile neliniști, părinții băiatului, Pierre și Anne, încearcă să-l ajute, oferindu-i, cum știu mai bine, dragoste, dar - așa cum cu tristețe descoperă spectatorii - asta nu e de ajuns. Lacrimi, rugăminți, porunci, certuri și, totuși, starea lui Nicolas nu se îmbunătățește, iar băiatul își „mută” durerea din suflet pe braț, unde își crestează „liniuțe”. 

Cu lacrimi 

„Fiul” este un spectacol răscolitor, intens, care pune reflectorul pe depresie, pe felul în care o tratăm sau o ignorăm, dar și pe relațiile tumultuoase de familie, care pot lăsa răni adânci, din generație în generație. 

Povestea din „Fiul”, spusă de actorii orădeni, i-a făcut pe mulți dintre spectatori să verse lacrimi și pe toți să se ridice de pe scaune pentru a aplauda reprezentația. 

Deși are doar 13 ani și nu a mai jucat în vreun spectacol de teatru, Robert Balint a reușit să transmită starea debusolată a lui Nicolas, care recunoaște, disperat la rându-i: „Eu nu înțeleg ce se-ntâmplă cu mine”. 

Richard Balint joacă rolul lui Pierre, un tată hotărât să-și ajute băiatul pe care l-a cam lăsat în urmă când a divorțat, dar parcă nu găsește calea. Corina Cernea o joacă pe Anne, o mamă depășită de situație, care se teme pentru soarta fiului ei, Alina Leonte apare în rolul Sofiei, noua soție a lui Pierre și o tânără mamă epuizată, iar Șerban Borda și Sorin Ionescu apar în rol de doctor, respectiv de infirmier. 

Tatăl și fiul 

„Eu nu știu să joc teatru, așa că mă veți vedea pe mine, Robert, Robert care devine Nicolas. În ultimul timp mă surprind spunând replici din spectacol în viața de zi cu zi, când vorbesc mama sau cu tata. E ceva unic să joci într-un spectacol pentru prima oară și să joc cu tata, tata care e tata și în spectacol” – sunt câteva dintre gândurile lui Robert Balint, care apar în caietul program al producției. 

Regizorul Bobi Pricop a fost cel care a ținut să aibă un adolescent în spectacol și l-a propus chiar pe fiul lui Richard Balint. „Mi-am dorit ca din distribuția spectacolului să facă parte un adolescent, pentru că vine cu un tip de energie și de raportare la lume care mi se pare esențial pentru poveste”, a explicat regizorul. 

În premieră națională

„Fiul” a fost prezentat, miercuri seara, la Oradea în premieră națională. Din echipa proiectului mai fac parte Oana Micu (scenografie), Eduard Gabia (muzică) și Silvia Năstasie (traducerea textului).

Următoarele reprezentații sunt programate pe 28, respectiv 29 octombrie, tot la Sala Transilvania, biletele fiind puse în vânzare pe eventim.ro și la agenția Teatrului Regina Maria. Spectacolul nu este recomandat persoanelor care au vârste mai mici de 14 ani.

Și această piesă a lui Florian Zeller a devenit subiect de film, astfel că orădenii au șansa să vadă dramatica poveste jucată atât pe scenă, cât și pe marile ecrane. Pelicula „The Son” (Fiul), cu Hugh Jackman, Laura Dern și Zen McGrath, va rula în cinematografe din luna noiembrie. 

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!