Vineri, pentru a marca Ziua Internațională Împotriva Violenței Domestice, statuată pe 25 noiembrie, studenții de la Specializarea Jurnalism din Oradea, anul II, au organizat un eveniment prin care să fie conștientizat subiectul violenței în familie. Sub numele simbolic „Dragostea nu lovește”, acțiunea s-a desfășurat la sediul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (Universitatea din Oradea). 

La eveniment au participat invitați din domeniul prevenirii și combaterii violenței domestice, alături de cadrele didactice ale facultății și studenți.

Maria Oprea, studentă anul II, a fost moderatorul discuțiilor. Ioana Indrieș, comisar șef de poliție din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, a discutat cu studenții despre metodele de prevenție ale oricărei violențe de acest fel și despre rolul poliției în protejarea victimelor. De asemenea, a fost prezentă și psihologul Ottilia Vura, coordonatoare la diferite proiecte în cadrul fundației Lampas, care a vorbit despre efectele nocive ale violenței asupra spiritului uman și a intrat în dialog cu studenții pe această temă. Rebeca Șoptirean, studentă la Specializarea Jurnalism, a realizat o prezentare despre ciclicitatea violenței, cât și despre tipurile de violență și abuz asupra femeii în cadrul familiei. 

Cristina Liana Pușcaș, cadru didactic asociat, a prezentat un material video creat de ea, prin care aduce o nouă viziune jurnalistică asupra acestei teme atât de sensibile și delicate. Materialul video a fost apreciat de studenți și invitați pentru modul în care a surprins realitatea dureroasă a violenței domestice și a încurajat victimele să își găsească puterea de a scăpa din cercul vicios. Acesta a subliniat faptul că Inspectoratul de Poliție Judeţean Bihor a raportat în 2023 un total de 554 de cazuri de „loviri și alte violențe”, rezultând că lunar sunt semnalate 61 de astfel de cazuri, adică 2 fapte zilnice de „loviri și alte violențe”. La nivel național, în primele 9 luni din acest an au fost semnalate 80.000 de cazuri de violenţă domestică. 

În încheiere, comisar șef de poliție Ioana Indrieș a citit un mesaj de sensibilizare, arătând cât de important este să apelezi din timp la autorități și la ajutorul celor din jur, pentru că orice situație de acest gen se agravează progresiv. Ea a subliniat importanța implicării tuturor și i-a îndemnat pe studenți să fie ambasadori ai acestei cauze în societate.

David-Victor Tăutu, Jurnalism, an II

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!