În România, bolnavii de cancer sunt la mâna destinului. Nu-şi găsesc medicamentele care le prelungesc viaţa, în ţară existând o criză a citostaticelor, iar speculanţii profită de drama lor şi le vând medicamente la supra-preţ, aduse din Serbia, Ungaria sau Republica Moldova. Suferinzii care nu au bani sunt practic condamnaţi la moarte, pentru că statul nu le asigură tratamentul necesar.

Anunţurile "bişniţarilor" cu citostatice se regăsesc pe diferite site-uri. O anchetă a Ştirilor Pro TV a arătat că un astfel de comerciant vinde un tip de citostatic care în Republica Moldova ieste din fabrică la un preţ de 16 lei moldoveneşti, adică 4 lei de-ai noştri, iar din farmaciile de acolo se cumpără cu aproximativ 7 lei, cu 120 de lei!

Şi, din nefericire, nu este singurul exemplu. Un alt individ anunţă printr-un mesaj pe internet că are de vanzare, in stocuri nelimitate, un alt citostatic: 150 de lei cere pe un flacon de Metotrexat, în condiţiile în care medicamentul costă de trei ori mai puţin.

Aproape jumătate din medicamentele oncologice care lipsesc acum de pe piaţă sunt cele pentru copii.

În total, 100 de mii de români suferă de o formă de cancer. Cu 13 mii mai mulţi decât acum 4 ani şi cu mai puţine şanse de supravieţuire, dacă oficialii nu vor găsi o rezolvare pentru criza citostaticelor.

Sursa: stirileprotv.ro