Lumea sportului bihorean este cutremurată de o veste şocantă: preşedintele clubului Universitatea UAMT Agora Oradea, cunoscutul antrenor de karate tradiţional Pavel Vancea, totdată secretar al Asociaţaiei judeţene Sportul pentru toţi, s-a sinucis prin spânzurare în fântâna din curtea propriei locuinţe.

La 47 de ani, Vancea era nu doar un reputat antrenor de karate, dar şi antrenor secund al lotului naţional al României, întemeietor şi preşedinte al clubului sportiv Universitatea UAMT Agora Oradea, preşedinte al Asociaţiei judeţene de karate tradiţional şi totodată secretar al Asociaţiei "Sportul pentru toţi". Fost sportiv de performanţă, multiplu laureat, Vancea s-a remarcat prin faptul că în 1993, a devenit primul român campion mondial de karate, urmând să-şi adjudece mai apoi şi titlul european.

Sinucidere cruntă

Potrivit surselor BIHOREANULUI, Pavel Vancea s-a spânzurat aruncându-se în fântâna din curtea casei sale, situată în localitatea Săldăbagiu de Munte, aproape de Oradea.

Echipajul SMURD, chemat de urgenţă, nu a mai putut face nimic pentru bărbat. "La faţa locului s-au deplasat un echipaj de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 care au acţionat cu mijloacele din dotare pentru scoaterea corpului neînsufleţit din puţul adânc de aproximativ 4-5 metri. Din nefericire, echipajul medical nu a mai putut face nimic pentru bărbat, constatând decesul acestuia", a precizat locotenentul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU.

La faţa locului s-a deplasat o echipă de criminalişti ai Poliţiei Bihor, care efectuează cercetări pentru stabilirea circumstanţelor în care s-a produs tragedia. Primele indicii arată că este exclusă varianta unui omor. De altfel, poliţiştii au găsit şi un bilet despre care se presupune că a fost lăsat de antrenor înainte să-şi curme viaţa.

Vestea e cu atât mai surprinzătoare cu cât Pavel Vancea era cunoscut ca fiind o fire optimistă şi era împlinit în plan familial, fiind căsătorit şi având doi copii. De asemenea, în plan profesional era un antrenor deosebit de respectat, căutat de elevi şi cu bune rezultate la activ.

Şoc în lumea sportului

Ultima sa apariţie publică a fost pe data de 14 ianuarie, când a condus gala laureaţilor clubului sportiv Universitatea UAMT Agora Oradea, desfăşurată la Casa Tineretului. Cu acel prilej, Vancea s-a plâns de dficultăţile finnanciar ale cubului. "2011 a fost un an greu din punct de vedere financiar. Nu ştiu ce va fi în 2012, dar datoria noastră este să privim înainte şi să facem totul la maxim", a declarat atunci preşedintele cubului.

Vestea i-a tulburat pe apropiaţi şi pe cunoscuţii din lumea sportului. "Sunt consternat. E ultimul om la care m-aş fi aşteptat să apeleze la un asemenea gest. Îl respectam şi de multe ori l-am dat exemplu. Era un copil cu suflet bun, optimist, dădea încredere şi celor din jur, nu ştiu ce a putut să-l ducă la acest gest extrem. Dar, ca sportiv, indiferent care ar fi fost problemele, n-ar fi trebuit să apeleze la aşa ceva. Pierdem un coleg şi un om respectat de toată lumea, un sportiv şi antrenor model pentru elevii săi", a declarat Ionel Bungău, directorul CS Crişul Oradea.