Scriitorul Mircea Bradu, unul dintre puţinii dramaturgi contemporani ai României, sub direcţiunea căruia Teatrul orădean a cunoscut cea mai înfloritoare perioadă a sa, dar şi cel dintâi primar al Oradiei de după căderea comunismului, iar apoi jurnalist şi politician, a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 84 de ani.

Retras din viaţa publică în urmă cu câţiva ani, Mircea Bradu a luptat în ultimele săptămâni cu mai multe probleme de sănătate, fiind îngrijit într-o clinică de boli cardiace.

Născut în 14 ianuarie 1937 în comuna Lăzăreni, în familia învăţătorului Ion Bradu, reputat etnograf şi folclorist, Mircea Bradu a absolvit Liceul Emanuil Gojdu din Oradea şi apoi Facultatea de Filologie din Bucureşti, devenind apoi redactor fondator al celei de-a V-a ediţii a revistei de cultură Familia, dramaturg, membru şi laureat al Uniunii Scriitorilor din România.

Mircea Bradu s-a consacrat ca director al Teatrului de Stat din Oradea sub a cărui conducere instituţia a traversat cea mai înfloritoare perioadă a sa, din 1972 până în 1992.

Căsătorit cu la fel de cunoscuta cântăreaţă de muzică populară Florica Bradu, Mircea Bradu a avut trei fiice şi, după o altă relație, şi un fiu.

La 22 decembrie 1989, Mircea Bradu a fost cel dintâi primar al Oradiei după căderea regimului comunist, dar numai pentru câteva zile, el suferind chiar atunci un prim infarct.

În anii 90, Mircea Bradu a fost fondator al popularului post de radio orădean Sonvest, în 1993 fondând propria reţea, Radio Transilvania, al cărei director a şi fost până în 2016.

De asemenea, Mircea Bradu a fost implicat după anii 90 şi în politică, fiind la un moment dat vicepreşedinte al organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Democrat.

În ultimii ani, se retrăsese din viaţa publică din cauza vârstei şi a afecţiunilor, în special cardiace, care în cele din urmă i-au şi fost fatale.

Dumnezeu să-l odihnească!

Vezi mai jos probabil ultima filmare cu dramaturgul Mircea Bradu!